Туризам

У ХЕРЦЕГ НОВОМ МОРСКА ВОДА ОДЛИЧНОГ КВАЛИТЕТА

Морска вода на црногорским купалиштима је веома доброг квалитета, тј. санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију, резултати су анализе која је урађена у период од 07. до 08. септембра.

Од укупно 110 локација, на којима је Институт за биологију мора спровео истраживања, на 87,3% локација морска вода била одличног квалитета, на 4,5% локација доброг, док је на 8,2% локација вода била задовољавајућег квалитета.
У Херцег Новом, вода се узоркује на 21 локацији, и у овом мјерењу сви узорци су били одличног квaлитета. Од укупно 18 локација на којима се ради анализа квалитета воде у општини Улцињ, на њих 14 вода је била одличног квалитета, док је на по 2 купалишта вода била доброг квалитета и задовољавајућег квалитета. Када је у питању општина Бара, на свих 15 локација вода је била одличног квалитета. У Будви од укупно 32 локације вода била одличног квалитета на њих 29, на 1 доброг, док је на 2 локације вода била задовољавајућег квалитета. У општини Тиват, на 6 локација морска вода је била одличног квалитета, на 1 локацији доброг квалитета, а на 2 задовољавајућег. У Котору од укупно 15 узоркованих локација, на њих 11 вода је била одличног, на 1 доброг квалитета, док је на 3 локације вода била задовољавајућег квалитета.

Од ове године обавља се нова класификација вода за купање и то у четири класе: “одличне”, “добре”, “задовољавајуће” и “лоше”, у складу са чланом 8 Правилника о начину и роковима за спровођење мјера обезбјеђивања очувања, заштите и побољшања квалитета воде за купање.
Резултати испитивања квалитета морске воде као и подаци о температури мора, температури ваздуха и салинитету за свако појединачно купалиште могу се погледати на посебној апликацији која се налази на Интернет страници www.morskodobro.com која је доступна на црногорском и енглеском језику.

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close