Култура

U HERCEG NOVOM OTVORENI DANI FRANKOFONIJE

Članovi NVO “Avenir” otvorili su sinoć u Dvorani Park Dane frankofonije u Crnoj Gori, i  proslavili svoj 10. rođendan.  NVO „Avenir” i Herceg Novi imaju privilegiju da svake godine, pa tako i sinoć, budu domaćini prvog dana ove tradicionalne proslave francuskog jezika i kulture u Crnoj Gori, u prisustvu delegacije iz ambasade Francuske. Mali Avenirci su uveličali svečanost pjesmom, igrom i kazivanjem stihova, a  izveli su i obradu predstave “Crvenkapa” Šarla Peroa i “Volim svoju planetu”.

-Svake godine smo jači zahvaljujući prijateljstvu koje postoji između Frncuske ambasade, Francuskog instituta i asocijacije “Avenir”. Meni je veliko zadovoljstvo da vidim da “Avenir” okuplja djecu od najmlađe dobi i da ih kroz igru uče francuski jezik, jer upravo je igra ta koja ih podstiče na nova znanja. Nije u pitanju samo učenje jezika, već pristup i približavanje francuske kulture i istorije – rekla je ambasadorka Francuske Veronik Brumo koja je zvanično otvorila Dane frankofonije.

Direktor Herceg Festa Stevan Koprivica se takođe obratio prisutnima i istakao da mu je čast što u ovoj instituciji “Avenir” i njegovi beskrajno posvećeni saradnici imaju vrijeme i prostor za prezentaciju onoga što predano rade tokom 10 godina.

-Herceg Novi i Crna Gora insistiraju na podržavanju Frankofonije kao bazičnog, civilizacijskog segmenta evropske kulture identiteta, jezik Voltera, Molijera, Brevera, jezik koji se govori u filmovima Godara, Šabrola, Trifoa, jezik enciklopedista, revolucionara i vrhunske književnosti nalazi ovakvim manifestacijama polazište i ishodište u Crnoj Gori, koja svim svojim bićem pripada evropskom kulturnom identitetu – poručio je Koprivica.

Na manifestaciji se moglo čuti da francuski jezik nosi epitet jezika biznisa, visokih društvenih slojeva i predstavlja jedan od zvaničnih jezika Evropske unije. Od svih navedenih titula, najdragocjenija je da je jezik ljubavi.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close