Друштво

U HERCEG NOVOM SASTANAK CRNOGORSKOG I SRPSKOG TIMA U PREGOVARAČKOM PROCESU ZA PRISTUPANJE EU

Herceg Novi je domaćin  pregovaračkim timovima Crne Gore i Srbije o razmjeni iskustava o vođenju pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

-To je treći zajednički sastanak, ovoga puta u Crnoj Gori, uvijek su to žive rasprave i uvijek je intresantno, rekla je šefica progovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, i dodala da ovakvi sastanci služe za razmjenu iskustva.

Na njima učimo, pokušavamo da razumijemo sve elemente procesa, sve one zajedničke stvari koje možemo zajedno da uradimo, ali i prenosimo neka zajednička iskustva i razgovaramo o poglavljima 23. i 24. naglašava Miščević i napominje da su i u Srbiji krenule obaveze sprovođenja iz oba plana, da su na početku tog procesa te da ći im iskustva crnogorskog tima u sprovođenju obaveza  vezanih za  ta poglavlja dobro doći.

– Prenijeli smo i neke naše specifičnosti kao što je poglavlje 35, a to je praćenje dijaloga o normalizaciji odnosa  između Beograda i Prištine i neke od stvari za koje mislimo da nam mogu pomoći kao što je analitika podrška pregovaračkom procesu. Moram reći, a govorim u ime oba tima, zahvalni smo  njemačkoj Fonaciji Konrad Adenaur čiju podršku imamo, rekla je Tanja Miščević.

Susret u Herceg Novom  organizovan je u okviru redovnih godišnjih konsultacija sa srpskim pregovaračkim timom kako bi u kontinuitetu pratili proces pregovora s Evropskom unijom.[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/10/EU-PRISTUPANJE.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]   -Ovaj skup smo organizovali zajedno sa njemačkim partnerima i Fondacijom Konard Adnauer i iskoristili  smo ga kako bi na zajednički način došli do nekih rješenja za dalji rad. Prenijeli smo iskustvo šta je Crna Gora uradila kako bi  privela kraju  sve aktivnosti na otvaranju poglavlja i mi smo sada na kraju te faze, što smo prenijeli partnerima iz Beograda, ali smo i čuli kako je Srbija prošla kroz protekle godine, pripremila skrinig i počela s pripremom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja. Usmjerili smo na budućnost  to što ćemo raditi i u dijelu završetka posla i u tome naravano sagledamo koje su to osnovne aktivnosti u oblasti sudstva, izgradnje kapaciteta i na kraju kreiranja rezultata, kako bismo došli do kraja tog puta i postali, i jedna i druga zemlja, članice Evropske unije, rekao  je šef pregovaračkog tima za Crnu Goru Andrija Pejović. Apostrofirao je i da je to najbolji način za uspostavljanje saradanje na praktičnom nivou, gdje možemo pomoći jedni drugima i to predstavlja primjer u regionu kako treba raditi.

Na pitanje novinara što predstoji Srbiji a što Crnoj Gori na ovom putu, Pejović je rekao da se očekuje otvaranje dodatnih poglavlja  u oktobru  i u decembru. Pripremljena su četiri poglavlja za otvaranje. Planirano je da do kraja godine  Crna Gora  zatvori jedno pregovaračko poglavlje, a to su ekonomski odnosi sa inostranstvom.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close