ДруштвоИздвојено

U IGALU ODJELJENJE POMORSKOG FAKULTETA BAR -MJESTA ZA 30 STUDENATA BRODOMAŠINSTVA I NAUTIKE

Poznato je da Crna Gora i Boka daju veoma stručne i dobre pomorce, a lijepa vijest za svršene srednjoškolce u Herceg Novom je da od ove studijske godine imaju mogućnost da u Igalu upišu smjerove brodomašinstva i nautike Pomorskog fakulteta iz Bara.

Prema riječima dekana, prof. dr. Steva Nikića riječ je o isturenom mješovitom odjeljenju ovog fakulteta sa dva usmjerenja, sa sistemom obrazovanja koji  zadovoljava nove potrebe nautičke i pomorske industrije.

– Nakon Nikšića, riječ je o drugom isturenom odjeljenju pomorskog fakulteta Bar sa dva usmjerenja  – brodomašinstvo i nautika. Akademske studije koje traju tri godine, odnosno šest semestara, pripremaju mlade ljude za pomorska zanimanja. Kao i na ostalim fakultetima Univerziteta „Adriatic“ redovna nastava odvijaće se od ponedeljka do subote, sa kolokvijumima, završnim ispitima i bodovanjem po Bolonjskom procesu, a fakultet posjeduje trening centar u Tivtu, gdje će se odvijati praktični dio nastave. Planiran je upis 30 studenata, po 15 brodomašinaca i nautičara, što je za početak sasvim dovoljno. Mi se nadamo da će tokom godina tu stasati  jedan samostalni pomorski fakultet, što zavisi od interesovanja i podrške lokalne zajednice toj instituciji. Kao što je poznato, Boka je jako orjentisana ka pomorstvu i pomorskoj privredi, tako da je vrlo korisno i interesantno imati Herceg Novom jedno takvo odjeljenje, smatra Nikić.

Istureno odjeljenje Pomorskog fakulteta Bar nalazi se u hotelu „Lighthouse“ u Igalu, u bivšim prostorijama Fakulteta za menadžment koji je preseljen u Meljine, a prijave se podnose do kraja mjeseca.

–  Upis prijavljenih kandidata planiran je od 2. do 7. jula, visina školarine je 1 500 eura, od čega se prlikom upisa uplaćuje 20%, a preostali iznos u deset mjesečnih rata, a nosioci diplome „Luča I“ su oslobođeni plaćanja školarine. Predavači su profesori sa Pomorskog fakulteta Bar, a tu je i Fakultet mediteranskih studija Tivat, kao dio cjeline  koja je uklopljena u Univerzitet „Adriatik“ . To je četvrti univerzitet u Crnoj Gori  koji objedinjuje šest samostalnih fakulta na primorju – od Ulcinja do Herceg Novog, objašnjava Nikić.

U okviru Univerziteta „Adriatik“ u Baru postoje Pomorski i Fakultet za poslovnu ekonomiju, u Budvi Fakultet za biznis i turizam i Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku, U Tivtu i Ulcinju Fakultet za mediteranske poslove, a u Herceg Novom  i Tivtu Fakultet za menadžment.

 

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

  1. Hahaha. ‘Pomorski fakultet u Baru’ smesten je u jednoj sobi. Nema nastave samo sredom 2 casa. Plati pa ces dobiti diplomu sa kojom se mozes slikati.
    Nikica su najurili ovde iz Tivta – nije placao kiriju.
    Da bi se ukrcao na brod traze se breveti (u Azalea u Bijeloj ili Pomorskom fak u Kotoru), a ne diplome ala Nikic.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close