ДруштвоИздвојено

U INSTITUTU IGALO POČELA SA RADOM 10. MEĐUNARODNA LJETNJA ŠKOLA O KARDIVASKULARNIM BOLESTIMA

U Institutu Igalo , u Titovoj vili, danas je otvorena Deseta jubilarna Međunarodna ljetnja škola o kardiovaskularnim bolestima sa glavnom temom: „Prevencija , dijagnostika i tretaman kardiovaskularnih bolesti“. Školu,  koju organizuje Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija  vode  eminentni predavači iz te oblasti.

Predsjednik Programskog savjeta ljetnje škole , prof dr Vladimir Kanjuh, rekao je za naš Radio da su kardiovaskularne bolesti ubica br. 1 savremenog čovječanstva, ističući da je  naznačajnija arteroskleroza, koja je u osnovi 80 odsto svih bolesti, pa će škola dati najnovija  znanja i upute za brzu dijagnostiku i liječe karidovaskularnih oboljenja.

U ime domaćina učesnike je pozdravio doc. dr Nebojša Kavarić, Regionalni koordinator za zdravstvene i ekološke studije Evropskog centra za mir i razvoj, naglašavajući da su kardiovaskularne  bolesti najveći  problem u zdravstvu,  ne samo u Crnoj Gori  već u cijelom svijetu čemu doprinose  savremeni stilovi  života.

Udruženje kardiologa  Republike Srpske dalo je veliku podršku    da škola  funkcioniše a posebno  akademik  prof dr  Duško Vulić, koji je sa Nejtanom Vongom, sa Univerziteta iz Kalifornije, inicirao saradnju našeg regiona sa SAD.

Predsjednik Programskog savjeta ljetnje škole , prof dr Vladimir Kanjuh, održao je prvo interaktivno predavanje, kroz kviz, na kojem je najbolje odgovore dala doktorka  Dušanka Džakula Tušup iz Instituta u Igalu, pa je dobila specijalnu nagradu posljednji udžbenik Katedre kardiologije Srbije – „Kardilogija“ autora , prof. dr Ostojića i Kanjuha.

Međunarodna ljetnja škola o kardiovaskularnim bolestima trajaće do 22. juna.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close