ДруштвоИздвојено

U INSTITUTU POČEO MEĐUNARODNI SPECIJALISTIČKI PROGRAM POSVEĆEN UPRAVLJANJU PROJEKTIMA U ZDRAVSTVU

U Mediteranskom zdravstvenom centru u Igalu počeo je  međunarodni specijalistički program „Priprema, planiranje, evaluacija, implementacija i upravljanje projektima u zdravstvu”.  Organizator je Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija (ECPD), međunarodna obrazovna i naučno-istraživačka organizacija iz akademskog sistema OUN.

Akademik prof. dr Negoslav Ostojić, izvršni direktor ECPD, je istakao da Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija postoji 35 godina te da je toliko prisutan i u Crnoj Gori. Cilj ovakvih skupova je da prenesu najbolja znanja iz svijeta koja mogu primjenljiva u Crnoj Gori i drugim zemljama regiona.

-Ovo je veoma važno za sve one države koje su na putu ka EU. Zato što ulazimo u jednu fazu kada će značajna sredstva biti izdvojena iz EU, iz fondova Svjertske banke, kao i drugih regionalnih državnih fondova.  Treba imati kompetentne ljude iz zdravstvenog sektora koji mogu da prate, pregovaraju,  dogovaraju i pripremaju projekte koji će biti aplicirani i koji bi mogli dobiti podršku iz stranih fondova- kazao je Ostojić.

Doc. dr Nebojša Kavarić, regionalni koordinator za zdravstvene i ekološke studije ECPD, je kazao da je čitav proces reformi zdravstvenog sistema Crne Gore, zadnjih 10, 12 godina finansiran i potpomognut od relevantnih međunarodnih  institucija, Svjetske banke, Evropske banke za razvoj, Evropske investicione banke.

-Iskustvo je veliko i značajno jer smo mi praktično naš sistem mijenjali i reformisali povlačenjem tih sredstava. Ovo je inovirani kurs sa predavačima iz  Velike Britanije. To su najnovija praktična znanja i saznanja kad su u pitanju investicije, i kako se  zdravstveni sisitem može finansirati ili potpomoći ili sufinansirati iz raznih fondova koji su CG sve dostupniji. Mislimo da je vrlo koristan i praktičan kurs koji treba da ostavi iza sebe 20 stručnjaka za projektovanje i za održivost i realizaciju. Nadamo se da će ovaj kurs značajno unaprijediti personalnu infrastrukturu i po tom pitanju – kazao je dr Kavarić.

Povlačenjem sredstava iz dostupnih evropskih fondova koji  su okrenuti prema javnom zdravstvu trebalo bi značajno da unaprijede ambijent u kojem crnogorsko zdravstvo radi.

Na otvaranju su govorili prof. dr Jason Janish Madan, Univerzitet Warwick, Velika Britanija i prof. dr Miodrag Ivanović, dugogodišnji profesor na nekoliko Univerziteta u Velikoj Britaniji i profesor ECPD, Beograd i Dr Marina Delić, Direktor sektora medicine, Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević”, Igalo

Skup će trajati do 23. februara a na osnovu učešća u nastavi i stečenih znanja i vještina, polaznici će dobiti međunarodno validan Certifikat Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.

ECPD organizuje ovaj međunarodni program u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, VAMK Univerzitetom (Finska) i Long Island Univerzitetom (USA).

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close