Друштво

U INSTITUTU SJEĆANJE NA REVOLUCIONARA ČIJE IME NOSI

U okviru jubileja 70 godina od osnivanja Instituta Igalo u prisustvu radnika, mendžmenta i građana položen je vjenac na spomen bistu ljekara i humaniste dr Sima Miloševića u parku ispred prve faze ove ustanove.

Ovim činom obilježen je datum rođenja dr Sima Miloševića, 5. septembar  1896. O životu i radu dr Sima Miloševića govorio je predsjednik borda direktora Ranko Konjević:

-Dr Simo Milošević osnovao je Parazitološko odjeljenje u Centralnom higijenskom zavodu, mikološku laboratoriju, a 1936. postaje prvi inostrani asistent Medicinskog fakultetat u Parizu. Napisao je oko 70 naučnih radova iz oblasti epidemiologije i etiologije koji su objavljeni u zemlji i inostranstvu. Objavio je i četiri udžbenika za više obrazovanje iz oblasti higijene , a bio je i urednik časopisa „Medicinski pregledi“. Dr Simo Milošević bio je plodni naučno pedagoški djelatnik, čiju je medicinsku aktivnost prekinuo rat. U svjetskim razmjerama, naučni doprinos profesora Sima Miloševića u oblasti medicinske mikologije, je veoma veliki , a na ovim , našim prostorima , smatra se osnivačem medicinske mikologije.

Institut Igalo od 1959. godine odnosno od obilježavanja desetogodišnjice osnivanja, sa ponosom nosi ime dr Sima Miloševića, istako je Konjević.

-Svojim renomeom i visokim mjestom na mapi zdrastvenog turizma, Institut Igalo, koji ove godine obilježava 70 godina od osnivanja dao je svoj skromni doprinos da se ime humaniste, naučnika, političkog radnika, revolucionara i profesora dr Sima Miloševića, ne zaboravi, da se prenosi i pamti. Sjećanje na život i rad profesora dr Sima Miloševića treba da bude podsticaj za buduće naraštaje, a svi zajedno treba da budemo ponosni što je ovo naše podneblje iznjedrilo jednog takvog čovjeka, poručio je Konjević.

Sat kasnije  ispred rodne kuće dr Sima Miloševića u Kamenarima polažen je vijenc na spomen ploču.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close