Култура

U KLUBU “ORKA” VEČERAS KULTNI FILM “STALKER”

U klubu “Orka” nastavljaju serijal filmskih klasika nedeljom. Povodom četiri decenije od snimanja, po mišljenju mnogih, jednog od najboljih ostvarenja jednog od najvećih filmskih umjetnika, priklazaće film “Stalker” Andreja Tarakovskog.

Ovaj genijalni ruski reditelj stvorio je nezaboravne filmove, među kojima se svojom temom i poetikom, uz nezaboravne scene i jedinstveni vizuelni prikaz, posebno izdvaja  “Stalker”, koji se smatra jednim od najboljih filmova u svjetskoj kinematografiji.

– Ove godine navršava se 40 godina od snimanja filma “Stalker”, Andreja Tarkovskog. Ima li valjanijeg razloga da ovo monumentalno umjetničko ostvarenje prikažemo još jednom u našoj filmskoj ediciji, te time odamo počast i zahvalnost ovom djelu kao takvom i autoru, koji je svojim filmskim stvaralaštvom zadužio i uljepšao ljudsku civilizaciju, poručuju iz “Orke”. 

Ovaj kultni naučno – fantastični film snimljen je 1979. godine, za svega nekoliko dana na prostoru napuštene hidroelektrane u Estoniji, poslije komplikovanih zapleta i raspleta koji su snimanje učinili napetim i mističnim, možda koliko i sam film. U glavnoj ulozi je Aleksandar Kajdanovski, a scenario za “Stalkera” nastao je na bazi pripovetke “Piknik pored puta” braće Strugacki, takođe poznatih autora u žanru naučne fantastike.

Fantastičnu priču koja nas vodi u istraživanje bića i ništavila, želja i požuda, ljudskog i nadljudskog, božanskog i demonskog, možete pogledati večeras od 21:00 sata u klubu “Orka” na Stepeništu Sima Matavulja.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close