ЕкономијаИздвојено

У МАМУЛУ ДО САДА УЛОЖЕНО 6,2 МИЛИОНА ЕУРА

Трећа сједница Одбора за праћење реализације oдлуке о давању у дугорочни закуп локалитета острво Ластавица са тврђавом „Мамула“, и одлуке о прихватању Анекса број 1 Уговора о закупу хотела „Краљичина плажа“ Будва, која је требало да буде одржана данас у 11 сати је одгођена, наведено је на сајту Скупштине Црне Горе.

Острво Ластавица са Мамулом држава је дала у закуп на 49 година, а уговор са швајцарском компанијом Ораском потписан је прије пет година. Како је наведено у извјештају о реализацији инвестиције током прошле године је исплаћено 47.772 еура закупнине за скоро 32.000 квадрата.

-У пројекат је, закључно са 31. децембром прошле године, утрошено укупно 6,2 милиона еура. У та средства укључени су трошкови који су реализовани за припрему пројектне документације, набавку опреме, припремних радова и плата запосленима, ангажовање домаћих и страних консултаната, као и прве фазе грађевинских и конзерваторских радова -наведено је у извјештају.

Планирано улагање за ову годину износи 5,1 милион еура, а како је наведено у Владином документу, који је јуче ушао у скупштинску процедуру, истиче се и да ће 6,45 милиона еура бити опредијељено наредне године за реализацију пројекта.

До краја јуна планиран је завршетак бетонско-армирачких радова. У извјештају се наводи и да је током првог овогодишњег квартала требало да буду изабрани подизвођачи и добављачи за комплетну хотелску опрему, вањску расвјету, базене.

-У другом кварталу ће почети активности на припреми меморијалне собе у сарадњи са релевантним институцијама. У зависности од динамике завршетка радова на изградњи 10 киловолти вода од трафостанице 35/10 кВ Клинци до рта Арза, очекује се и полагање кабла са одабраним извођачем у вриједности од око 0,5 милиона еура- истакнуто је у извјештају.

Закупац је, како се додаје, у фази планирања и припреме повећања броја радних мјеста у Ораском Хотелс Манаџмент Мамула Монтенегро.

Ораском је у обавези да у херцегновско острво уложи 15 милиона еура. Инвестиционим програмом предвиђена је реконструкција тврђаве Мамула у хотел музејског карактера са 23 хотелске собе, четири угоститељска објекта, спомен собом за посјетиоце, рецепцијом, спа центром, пристаништем, каскадама са рециклираном водом, клубом за водене спортове, централизованом кухињом, као и са резервоаром за питку и отпадну воду и трафостаницом са агрегатом.

-Програмом је предвиђено да ће до 200 радних мјеста бити директно и индиректно отворено током рада хотела, а процијењено је да ће исти број радних мјеста бити отворен и током изградње ризорта, те да ће хотел у првих десет година донијети 7,5 милиона еура комбинованих прихода, не рачунајући закупнину- констатовано је у документу.

Извјештај о реализованим инвестиционим и другим активностима по основу закупа острва Ластавица са тврђавом Мамула за 2019. годину усвојен је на сједници Владе 26. марта ове године.

Из редакције РТХН, са жељом да јавност Херцег Новог буде информисана о реализацији пројекта на острву Ластавица, 6. априла, па потом 12. маја, су прослијеђена питања надлежнима у компанији Ораском али одговоре до данас нисмо добили.

Фото архив: Ораском

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close