ДруштвоИздвојено

U MAPI INVESTICIJA 15 VRIJEDNIH PROJEKATA

Mapa investicija koju je danas predstavilo rukovodstvo opštine objedinjava projekte značajne za unapredjenje kvaliteta života Novljana,  u smislu razvoja infrastrukture, otvaranja novih radnih mjesta i obogaćivanja turističke ponude grada a potencijalnim investitorima pruža sve bitne informacije o vrsti, tipu i veličini lokacija  za ove projekte-čulo se na današnjoj prezentaciji u maloj Sali Opštine.

Budućim investitorima biće ponuđeno da ulažu u 15 projekata.  Po riječima predsjednika Opštine Stevana Katića jedan od najvažnijih  je izgradnja autobuske stanice za koju su dobijeni UT uslovi, i saglasnost glavnog gradskog arhitekte na projekat. U toku je procedura izrade odluke o traženju strateškog partnerta jer će Opština  u taj posao ući kroz privatno javno partnerstvo.  Lokalna samouprava  će iz svojih sredstava graditi  garaže ispred  zgrade opštine, rekao je Katić, a procjenjena investicija tog posla je oko tri miliona eura:

Već naredne sedmice objavićemo tender za izgradnju. Na dijelu garaže će biti jedan lijepi trg. Naša intencija je da se na tom budućem trgu postavi spomenik Mirku Komnenoviću, zaslužnom gradonačelniku Herceg Novog iz prethodnog perioda. Urađeno je idejno rješenje kroz javni konkurs koji je bio raspisan u prethodnom periodu -rekao je Katić.

Očekuje, da će lokalna uprava već početkom sledeće godine krenuti u realizaciju tih investicija koje će prema sadašnjim procjenama, biti vrijednosti većoj od 10 miliona eura.

Osim autobuske i javnih garaža  planirane investicije su : Poslovni centar u Igalu, Turističko naselje Vidikovac Njivice, „Sport inn“ hotel sa fudbalskim terenom u Igalu, Turistički kompleks „Porto Bono“ na Luštici, objekat poslovno-apartmanskog tipa u Meljinama, objekat mješovite namjene u Igalu, Hotel Play- Igalo, Sportski grad u Sutorini,  Žičara- Njivički put-Ilinica, Sanitarna deponija Duboki do, Gradska obilaznica i trajekt  Zelenika-Rose,  nautički turizam na Škveru, revitalizacija trase uskotračne željezničke pruge kroz Herceg Novi.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Boro Lučić rekao je da  mapa pokriva 15 opštinskih lokacija koje su bile prepoznate i ranije ali su Prostorno urbanističkim planom  razrađene.  Planirana su četiri pravca razvoja, rekao je Lučić:

To je uređenje saobraćajne infrastrukture, drugi je turizam, u  koji su uključeni i sportski i nautički, zatim ekologija kroz sanitarnu deponiju Duboki do, i na kraju izgradnja poslovno aprtmanskih i garažnih mjesta. Riječ je o lokacijama, koje su u opštinskom vlasništvu pa će se ulazak u ove investicije i rješavati kroz skupštinske odluke. Ukoliko bude sve teklo po planu sledeće godine bi trebalo da dobijemo i novu gražau i trg, što je prva investicija posle dugo godina u rješavanje mirujućeg saobraćaja. naši građani će dobiti i jedno prijatno mjesto za boravak na samom trgu, kazao je Lučić.

-Pored dogradnje i izgradnje novih hotela, imamo sportski grad u Sutorinskom polju i nadamo se da ćemo svim tim investicijama  omogućiti razvoj sporta i produžiti sezonu. Pažnja je data i nautičkom turizmu kroz Luku Škver. Očekujemo da će sanitarna deponija uskoro dobiti građevinsku dozvolu s obzirom da je projekat ušao u kapitalni budžet države-rekao je Lučić.

Naglasio je  da lokalna uprava Mapom željela da podrži sve investicije koje rade privatnici,  hotelske grupacije i da pokaže da će opština biti partner u svim tim projektima, koji nisu samo od značaja za Opštinu, nego i regiju: rizorti Portonovi u Kumboru , „Ritz-Carlton Montenegro“ i „Mrkovi- Bijela Stijena“ na Luštici.

Izgradnjom vodovodne i putne infrastrukture otvaraju se nove mogućnosti za valorizaciju poluostrva ali na način da se sačuvaju njeni  prirodni resursi, rekao je Lučić ističući da je mapom investicija obuhvaćen razvoj svih djelova opštine, a od države očekuju pomoć u izgradnji zaobilaznice oko grada. Dogradnjom  hotela Play i izgradnjom novog na Solilima, Sportskog grada u Sutorini biće omogućen razvoj sporta, ali i produžetak sezone tokom cijele godine.

Potpredsjednik opštine Miloš Konjević dodao je da se u mapi nije našao  fudbalski centar u Igalu koji opština planira da gradi:

-Urađeno je idejno rješenje i čekamo saglasnosti nadležnih mionistarstva. U završnim pregovorima smo da se završi rekonstrukcija šetališta od bivšeg Barona do kraja Igala. Jedna od najvažnijih pitanja je zaobilaznica oko Novoga i nadamo se da će država da krene u taj posao za šta imamo obećanja, kazao je Konjević.

Samom prezentacijom Mape , Herceg Novi  započinje veliki investicioni ciklus  našeg grada, poručeno je sa današnjeg pressa, ali i da će lokalna uprava kroz kreiranje povoljnog ambijenta predstavljati stabilnog partnera potencijalnim investitorima.     

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close