Култура

U MUZIČKOJ ŠKOLI HERCEG NOVI POČEO PRVI „SOLFEST“

U organizaciji Muzičke škole Herceg Novi i Muzičke akademije sa Cetinja danas je u našem gradu počeo prvi  festivala solfeđa u Crnoj Gori, koji je okupio učenike iz pet gradova.

Na svečanom otvaranju „Solfesta“ učesnicima, publici i gostima se  obratila direktorica hercegnovske Muzičke škole Nada Karadžić, posebno pozdravivši predstavnika Ministarstva prosvjete Borjana Radovića, predstavnicu Opštine Herceg Novi Anu Zambelić Pištalo, kao i članove žirija „Solfesta“ Katarinu Zadnik, docenta na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Ljubljani, Antuna Vidaka profesora klavira i teorijskih predmeta umjetničke škole Luka Sokorčević iz Dubrovnika i Vedranu Marković, docenta na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore.

Solfeđo je izuzetno važan jer objedinjuje sva moguća iskustva vezana za muziku i uči polaznike da prepoznaju prave muzičke vrijednosti, što postaje važan dio njihove ličnosti. Cilj „Solfesta“ je popularizacija ovog predmeta, istakla je Karadžić.

– Muzička škola Herceg Novi i Muzička akademija sa Cetinja su pokrenuli prvi festival solfeđa u Crnoj Gori, „pilot projekat“ „Solfest“, koji je podržalo resorno ministarstvo. Cilj ove manifestacije je veća afirmacija solfeđa, kao bazičnog predmeta na svim nivoima muzičkog školovanja, kao i dodatni podsticaj učenicima za razvijanje ljubavi prema ovom predmetu.

Na prvom „Solfestu“, u dvije kategorije takmiči se 20-ak učenika iz pet nižih muzičkih škola, a organizatori vjeruju da će interesovanje za ovaj festival rasti.

– Na prvom „Solfestu“ prijavili su se učenici muzičkih škola sa Cetinja, iz Berana, Budve, Tivta i Herceg Novog, koji će se nadmetati u dvije kategorije; mlađih i starijih razreda. Iako smo zadovoljni brojem prijavljenih učesnika, nadamo se da će sledeće godine učestvovati sve crnogorske osnovne muzičke škole i time podstaći intenzivniji rad nastavnika i veću zainteresovanost učenika za ovaj predmet, poručila je Karadžić, zahvalivši Ministarstvu prosvjete, svojim saradnicima i svima koji su doprinijeli realizaciji ovog festivala.

U ime studenata i profesora Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore prisutne je pozdravio dekan Bojan Martinović, naglasivši da je ovim festivalom intenzivirana saradnja ove dvije ustanove.

– Organizacijom „Solfesta“ Muzička škola Herceg Novi I Muzička akademija Univerziteta Crne Gore, započele novu, dinamičniju fazu razvoja, i intenzivnih aktivnosti u cilju afirmacije solfeda kao baze muzičkog mišljenja i muzičkog jezika, ali i podsticanja naučnih istraživanja iz oblasti solfeda i metodike nastave solfeda. Naše je zadovoljstvo utoliko veće, jer je ovo prvi festival ovog tipa koji se organizuje u Crnoj Gori, kojim se radno, naučno i najprimjerenije bavimo solfedom kao ključnom karikom u razumijevanju muzike. Upravo zbog karaktera ovog festivala, njegove usmjerenosti i širine problematike koju solfedo nosi sa sobom, cijenim da će se učiniti važan korak u cilju daljeg istraživanja i afirmacije ovog, po nama, uvijek nedovoljno istraženog prostora, tim prije što težimo vrhunskim standardima i principima koji pulsiraju u evropskim pejzažima obrazovanja, poručio je Martinović, izrazivši zahvalnost Ministarstvu prosvjete koje je prepoznalo važnost ovakvog djelovanja, podržalo projekat i opredijelilo sredstva za njegovu organizaciju i realizaciju.

Festival je otvorio predstavnik Ministarstva prosvjete i savjetnik za muzičku kulturu Borjan Radović, istakavši da mu je drago što se ovaj festival prvi put održava u Muzičkoj školi Herceg Novi gdje je bilo njegovo prvo radno mjesto. Uslijedio je koncert učenika Muzičke škole Herceg Novi koji su izveli djela Ofenbaha, Albeniza, Mocarta, Stamiča, Ravine i Dženkinsona dok je, zbog nepredviđenih okolnosti, odgođen za večeras najavljeni solistički koncert soprana Nikoline Pušare.

Danas nastupaju takmičari učenici prve  kategorije, učenici III i IV razreda po klasičnom  programu i učenici V i VI razreda po reformisanom programu, dok će sutra u drugoj kategoriji nastupiti učenici V i VI po klasičnom programu i učenici VII, VIII i  IX razreda po reformisanom programu. Dodjela diploma i pohvala i svečanost proglašenja najboljih, koji će nastupiti na zatvaranju festivala, planirana je sutra od 18:30 u koncetnoj Sali Muzičke škole Herceg Novi.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close