Култура

U MUZIČKOJ ŠKOLI SABIRAJU NAGRADE I PLANIRAJU LJETNE FESTIVALE

Nastavna godina završena je i u hercegnovskoj Muzičkoj školi,  a prvu ocjenu rezultata dala je u razgovoru za Radio Herceg Novi, direktorica ove ustanove Nada Karadžić.

-Ove godine smo imali dosta nagrada sa međunarodnih takmičenja,  sa  državnog takmičenja  naši učenici imaju deset  zlatnih lira i dvije specijalne nagrade, deset srebrnih i  12 bronzanih priznanja. To je najbolji rezultat do sada, ističe Karadžić.

– Za jednu „školicu“ sa  350 učenika  to je  puno nagrada.  U martu smo realizovali prvi Solfest, gosti su nam bili članovi žirija iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, a učesnici  naša i djeca iz brojnih  muzičkih škola. Naš učenik je dobio najviše poena, otkrili smo talenta koji ima fantastičnu memoriju, dobro raspoznaje note, ima dobre glasovne mogućnsti, a  riječ je Aljoši Roganoviću iz Bijele. Nakon toga, organizovano je državno takmičenje, 45. Muzički festival mladih Crne Gore sa  720 učesnika, više od 200  profesora,roditelja, oko 1.300 ljudi smo ugostili za četiri dana.

Nadamo se da će ovo takmičenje opet biti kod nas  organizovano jer su  svi su bili zadovoljni i vjerujemo da to možemo opet da ostvarimo.Koncertima smo obilježili Svjetski dan muizike i neke značajne datume.  Tokom ove godine adaptirali smo koncertnu salu, uklonili dotrajali parket, jer se  nije  moglo  hodati niti svirati kako treba. To smo uspjeli uz pomoć sponzora i Ministarstva prosvete.  Priredićemo u  septembru koncert na kome planiramo da okupimo  sve donatore. Završena su i vrata, dvoje sa ulaza od crkve Svetog Jeronima , investicija  od oko  pet hiljada  eura. Uz sopstvena sredstva imali smo opet  pomoć  iz Ministarstva i  mislim da ćemo sredinom ili krajem septembra imati svečano presjecanje  vrpce i otvaranje nove koncertne sale u Muzičkoj školi, kaže Karadžić.

 Jazz bay festival planiran za avgust,  na konkursu  gradske Turističke organizacije dobio je  hiljadu, a na konkrusu  za  sredstva iz opštinskog budžeta za NVO  još  2.600 eura.

– Prije četiri godine kada smo počeli  Opština nas je podržala sa 16  odnosno 20 hiljada eura i   prije tri godine uvrstila  u  manifestacije značajne za grad, podsjeća  Karadžić.

– Smatrala sam da festival  poput  Jazz bay-a, sa radionicama, gostovanjima svjestki poznatih jazz muzičara među kojima je svakako Duško Gojković  ali i  Bradford Leali  i Anush Apoyan, treba da iz godine u godinu  raste, a sada  razmišljam da li ćemo moći da  organizujemo  jedan koncert.  Mislim da grad treba da ima festival tog formata  i da bi oko njega trebalo da se okupi što više ljudi,  da to zajedički radimo i da sve to bude na profesionalnom nivou, objašnjava Karadžić.

Najave za učešće na ovogodišnjem  Festivalu horova stigle su iz Slovenije, Rusije, Ukrajine, okruženja. Ali  ni za ovaj festival , prema njenim riječima, nisu  obezbjeđena adekvatna sredstva, pa Karadžić ističe da se ove godine treba zaista  potruditi  da  očuvaju  kontinuitet manifestacije.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close