ИздвојеноКултура

У НОВОМ НАСТАВЉЕНО СНИМАЊЕ ФИЛМА “ТОМА”

Наставак приче о легендарном југословенском пјевачу Томи Здравковићу, која је почела у Београду, настављена је данас у Херцег Новом. Екипа филма “Тома” у нашем граду и околини на неколико локација наредна четири дана снимаће кадрове из Томиног живота када је на избору за Мис Јадрана које је одржано на Острву цвијећа, упознао своју трећу жену, казао је у сусрету са новинарима продуцент и један од сценариста филма Драган Бјелогрлић.


-Ми смо изабрали Херцег Нови због локација и гостопримства вашег града, спремности да нам помогне. То је прича која се везује за његову трећу супругу коју је упознао тако што је она била једна од мисица, побједила је на избору. Тома је био у жирију и како њему није био проблем да се ожени, они су се брзо вјенчали, за пар дана. Послије тог брака почела је драма о којој не бих сада причао али рећи ћу само да је написао пјесму Дотако сам дно живота, казао је Бјелогрлић.
Објашњава и зашто се одлучио да снима филм о Томи Здравковићу.


-Упознао сам његов живот, нисам пуно знао, знао сам неке легенде, његове пјесме. То јесте занимљива биографија, контраверзна.Кад се човјек упозна са његовим животом схвати зашто су његове пјесме такве какве јесу. Вежете се за неког кроз његово дјело. Као прво његове пјесме су специфичне, не слушам народну музику али идем у кафану, а чим идем у кафану морам да знам Тому Здравковића. Тај посебан сентимент принца туге и све његове пјесме одишу неком специфичном тугом и емоцијом и не можете, бар је мој утисак такав, његову пјесму тек тако да слушате кад поручите нешто у кафани да се веселите, него она буди посебне емоције код вас. Нормално је да вас онда такав човјек заинтересује. При том кад још знате неке податке о тим контраверзама које су пратиле његов живот, огромним коцкарским губицима, о пет жена које је имао и огромном броју дана и ноћи које је непрекидно проводио у кафани, људи са којима се он дружио, који су га вољели и цијенили. Тако добијете живу слику о једном занимљивом човјеку. Он је наступао и у највећим „рупама“ али је и први народни пјевач који је направио солистички концерт. Први који је распродао 17 Домова синдиката за редом, што је дуго година био рекорд. Његови солистички концерт значили су да су на бини само он и оркестар, ништа друго, објаснио је Бјелогрлић.

У улози Томе је глумац Милан Марић који је истакао да је изазов био пресудан да је прихвати.

-Тома је заиста био јединствен, цијела та његова животна прича, од када је био клинац, па преко периода када га је Силвана извукла из Лесковца, па до момента када постаје једна од највећих југословенских пјевачких звијезда, преко тог његовог љубавног живота, приватног бурног живота, преко тог пријатељства са алкохолом, женама, коцка, све то некако прати Тому-казао је Марић, духовито одговарајући и на питање како износи пјесму у филму.

-Волим да пјевам али ме тешко слушати. За тај музички дио је задужен Жељко Јоксимовић и све нумере које буду извођене пјеваће професионални пјевач –објаснио је он.


Наводи и да у филму нису жељели да дају сав приказ његовог живота али да су се дефинитивно опредјелили да темељно обраде тугу коју је Тома носио у свом животу и пјесмама.
-То је оно у шта смо највјеродостојније ушли, у тај неки дерт, тугу, боемство, то је цјелокупан колаж из његовог живота јер он је стварно живио оно што је пјевао и вјероватно су те пјесме живе и дан данас јер он није фолирао. У пјесмама је опјевао свој живот, своје емоције, искуства, своје туге и зато је то толико јако и зато то толико година послије његове смрти траје и живи истим жаром. Зато и неке нове генерације које не знају ко је Тома нити знају нешто о времену у коме је живио и данас те исте његове пјесме на исти начин их погађају. Шта је то у мени што се зове туга, је водиља нашег филма-закључио је млади глумац.

Екипу филма данас је примио и предсједник Општине Стеван Катић.


Продуценти филма Жељко Јоксимовић и Драган Бјелогрлић одлучили су да улогу Силване Арменулић добије Тамара Драгичевић. У осталим ролама су Петар Бенчина, Андрија Кузмановић, Мирјана Карановић, Слободан Бода Нинковић, Марко Јанкетић, Иван Зекић, Оља Бацић и многи други.

Осим Херцег Новог и Београда локације на којима ће се снимати филм су Перлез, Тара, Баранда, Панчево, Пријепоље, Долово и Зрењанин.

Осим Томе кроз филм ће публика пратити и животе познатих умјетника из тог времена: Драгана Николића, Боре Тодоровића, Зорана Радмиловића и других.

Сценарио за овај биографски филм потписују Никола Пејаковић, Драган Бјелогрлић, Зоран Лисинац и Маја Тодоровић, режију Драган Бјелогрлић и Зоран Лисинц, а музику Жељко Јоксимовић.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close