ИздвојеноКултура

U PETAK PROMOCIJA MONOGRAFIJE „PRAZNIK MIMOZE – 50 GODINA CVJETNOG FESTIVALA“

Promocija monografije „PRAZNIK MIMOZE – 50 GODINA CVJETNOG FESTIVALA“ zakazana je za petak, 22. marta u 19 sati u Dvorani „Park“.

Ideja o monografiji Praznika mimoze stara je deceniju i više. U susret četrdesetom rođendanu najstarijeg hercegnovskog festivala počela je priprema, a zadatak da u priče saberu sve prethodne godine dobili su pokojni Petar Janičić, ugledni publicista i novinar i Vitka Vujnović, novinarka Radio Herceg Novog. Monografija te godine nije objavljena, ali je prikupljen dragocjen materijal koji je pred 45. izdanje februarske cvjetne fešte sabran u knjigu „Praznik mimoze – čarolija koja traje“ .

Petar Janičić, preminuo je u međuvremenu, ali su storije o prvim godinama Praznika koje je on zabilježio (period od 1969. do 1984.) ostale sačuvane i objavljene su. Zbivanja i atmosferu na Prazniku mimoze od 1985. do 2002. godine  zabilježila  je Vitka Vujnović, a  Dragica Ivanović (novinarka u Radio Herceg Novom i višegodišnji dopisnik „Pobjede“)  uradila je isto za period od 2003. do 2009. godine.

Novi povod za oživljavanje ideje o monografiji bio je novi jubilej – 50 godina Praznika mimoze. Ideju su inicirali iz  JUK Herceg fest koja je i izdavač.

Monografija „Praznik mimoze – 50 godina cvjetnog festivala“ pripremana je skoro godinu, informišu iz Redakcije monografije “Praznik mimoze – 50 godina cvjetnog festivala”

mockups-design.com

Prethodna publikacija „Čarolija koja traje“ bila je odlična osnova za početak, ali se tim saradnika okupljen oko monografije saglasio da priču treba dopuniti kazivanjem  organizatora i učesnika, domaćina i gostiju, različitim  sagledavanjem koncepta festivala. Zbog toga se i nije išlo   već savladanim putem prethodne publikacije, niti  su opširno hronološki bilježeni  događaji iz poznatog  festivalskog kolopleta, već je hvatana suština  kroz kazivanja onih koji su živjeli za i uz Praznik u godinama koje  danas nazivamo zlatnim, potom onima koje su bile u svakom smislu teške i olovne zbog zemljotresa, rata, sankcija, do onih u kojima smo se oporavljali, osamostaljivali, pa ponovo povezivali sa prijateljima. Pokušali smo  takođe da  nagovjestimo i šta bi Praznik trebalo da postane u budućnosti.

U novom prikupljanju građe, priča, fotografija za ovu knjigu zahvalnost dugujemo svim sagovornicima, svima koji su fotografisali, snimali, pisali o novskoj fešti.

Rezultat posvećenog jednogodišnjeg rada je monografija objavljena na više od 300 strana, sa preko 500 fotografija i stotinak razgovora.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close