Култура

U POMORSKOM MUZEJU IZLOŽBA “ŠKOLSKI BROD JADRAN – PLOVIDBE 2018 -2019”

U Pomorskom muzeju Kotor večeras će biti otvorena izložba fotografija i projekcija filma „Školski brod Jadran – Plovidbe 2018 –  2019“, autora Stevana Kordića i Zorana Radonjića.

Program je priređen  povodom proslave   60 godina od osnivanja Pomorskog fakulteta Kotor i 21. novembra – Dana Opštine Kotor. Organizatori su Pomorski Fakultet Kotor, JU Pomorski muzej Crne Gore-Kotor i Mornarica Vojske Crne Gore.

Izložba fotografija i film prikazuju život studenata i posade  školskog broda  Jadran tokom plovidbi 2018. godine za Maltu i 2019. godine za Tursku i Grčku. U postavci izložbe su  22 fotografije formata 100 puta  70 cm, koje je napravio Stevan Kordić, fotograf i viši stručni saradnik u nastavi Pomorskog fakulteta Kotor.

Na osnovu sirovih snimaka  koje je zabilježio Stevan Kordić  montiran je  šestominutni film  autora fotografa i videografa Zorana Radonjića.

Izložba će biti otvorena  u 19 i 30 a planirano je da je posjetioci Pomorskog muzeja mogu vidjeti do 10. decembra.

Podsjetićemo:  „Jadran“ je stari jedrenjak koji  je nanizao preko sedam decenija ali još slovi za jedan od najljepših. Kupila ga je   1932. godine  tadašnja Kraljevina Jugoslavija,izgrađen je u brodogtradilištu u Hamburgu. Završen je u  junu  1933. godine, i tada je isplovio  prema  Tivtu gdje mu je matična luka. Uz svečani doček posada je stigla  16. jula 1933. godine . „Jadran“ je plovio do Amerike,  Malte, Gibraltara, Madeire i Bermuda… Za vrijeme Drugog svjetskog rata „Jadran“  je bio  „zarobljen“ ali je i pod upravom italijanske ratne mornarice bio školski brod. Poslije rata, pronađen je polomljenih jarbola i iscijepanih jedara, vezan u jednom od Venecijanskih kanala. Remontovan je u Tivtu. Zanimljivo je da u svijetu  postoji samo još jedan jedrenjak sličnog tipa, italijanski „Amerigo Vespuči“.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close