ДруштвоИздвојено

U SVIM OSNOVNIM ŠKOLAMA DOBRO SE PRIPREMILI ZA POČETAK POLUGODIŠTA

Počelo je drugo polugodište i u klupama novskih škola je više od četiri hiljade đaka. Tokom raspusta u osnovnim školama „Dašo Pavičić“ i „Ilija Kišić“ radili su na sanaciji školskih zgrada uslijed štete prouzrokovane nevremenom početkom ovog mjeseca. Danas su počele sa radom i sve vaspitne jedinice JPU „Naša radost“.

Nevrijeme početkom januara nanijelo je brojna oštećenja na zgradi OŠ „Ilija Kišić“ u Zelenici. Vjetar je polomio jedan broj stakala, nekoliko oluka,  odvaljen je kotal sa istočne i južne strane škole u dužini skoro 20 metara i oboreno nekoliko stabala u dvorištu. Uslijed velike hladnoće popucali su ventili i cijevi na sistemu hladjenja i grijanja koji se nalazi na tavanu, pa je voda oštetila plafone u dva kabineta, kazao je direktor škole Đorđije Radović ističući da je sistem grijanja u funkciji i škola topla.

-Sve smo uspjeli da saniramo i dovedemo u red, grijanje funkcioniše bez ikakvih problema. Jedino nismo završili kotale, jer moramo da obezbjedimo skalu za koju sada nemamo finansijskih sredstava. Obratili smo se opštinskoj komisiji za procjenu štete i ekipa komunalne policije je napravila zapisnik pa očekujemo da nam pomognu. Narednog vikenda planiramo da zamjenimo slavine, ventile i nešto od instalacija u sanitarnim prostorijama, istakao je Radović. 

Dio krova na školi „Dašo Pavičić“, sa kojeg je 5. januara jak vjetar skinuo hidroizolacionu foliju, zaštićen je i nije bilo prokišnjavanja, kazao je direktor škole Nikola Stojanović. Očekuju da narednih dana stigne potreban materijal iz Njemačke kako bi izvođači radova trajno riješili problem.

Sanaciji krova nad fiskulturnom i svečanom salom uskoro će pristupiti i u školi „Orjenski bataljon“, a u ovu namjenu Ministarstvo prosvjete je krajem prošle godine uplatilo 65 hiljada eura, informiše direktorica Jarmila Radović

-Radovima još nismo pristupili jer hoćemo da raspišemo tender na Portalu za javne nabavke, kompletna projektna dokumentacija je u ministarstvu, a čekamo i zeleno svjetlo koga odabrati da najkvalitetnije odradi sanaciju. Osim krova tokom zimskog raspusta planirali smo razne aktivnosti i zadovoljni smo da smo ih mogli osigurati i odraditi. Obnovili smo diječiji mobilijar u dvorištu matične škole zahvaljujući donaciji Opštine Herceg Novi u iznosu od 200 evra. Okrečili smo područnu ustanovu Baošići–Đenovići, a inicijativa za uređenje ovog prostora potekla je od mjesnih zajednica. Pomoć smo dobili i u donacijama od kompanija Katunjan i Kips. Uz saradnju sa Savjetom roditelja započela je i dugo planirana rekonstrukcija ograde oko košarkaškog igrališta u matičnoj ustanovi. Uvjek su nam na raspolaganju roditelji  koji su puni ideja za oplemenjavanje prostora škole i stvaranje najpovoljnijih uslova za naš obrazovni rad, poručila je Radović.

Planiranom dinamikom teku radovi u školi „Milan Vuković“. Prema riječima direktora Željka Bojovića, radnici još uvjek specijalnim mašinama isušuju svečanu salu gdje im vlaga predstavlja najveći problem. Očekuje ih dosta posla iako je većina već obavljena, a za sada nisu u mogućnosti da preciziraju tačan datum završetka radova.  Zimski raspust su u SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ iskoristili za sitne radove i redovno održavanje potvrdio je direktor Momir Dragićević.

Od jutros opet rade sve vaspitne jedinice JPU „Naša Radost“. Tokom zimskog raspusta u dežurnom vrtiću u Igalu bilo je oko 60 mališana. Aktuelno je i dalje pitanje rušenja vrtića na Savini koji nije u funkciji od aprila prošle godine. Kako nam je kazala direktorica Tanja Dulić u toku je izrada projekta rušenja zgrade koji je, prema zahtjevima nadležnog ministarstva, neophodan kao i projekat sanacije terena.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close