ИздвојеноКултура

U UTORAK PREMIJERA PREDSTAVE “PRŠUT SIRA I ŠEKSPIRA” – POIGRAVANJE ŽANROVIMA I GLUMCI U ULOZI GLUMACA

“Pršut, sira i Šekspira” pučka komedija rađena  u koprodukciji Teatra plus i Hercegnovskog pozorišta imaće  premijeru u utorak 26. juna, u 21 sat u Dvorani Park. To je  rečeno  danas na konferenciji za novinare, uz podsjećanje da je ideja o ovoj teatarskoj storiji stara deset godina ali je, prema riječima Zorana Trojanovića,  realizovana tek u februaru ove godine. Evo kako to Trojanović objašnjava.

-Prije deset godina smo Lane Gutović, ja i Marinko Madžgalj imali ambicija  da uradimo ovaj tekst, ali kada se pojavio,  Lane je rekao da tu treba mnogo guslati. Tekst se izvorno zvao „Ceo Šekspir ukratko“. Poslije  deset godina nudim  Andriji tekst , bilo je to prošle godine, a u februaru  smo krenuli sa projektom. Jedna uloga bila je namjenjena Paju Milanoviću, ali on  odustaje, pa u predtsvu ulazi  Lidija Petrone. Do premijere stižemo  sa Andrijom koji glumi, režirao jue i napravio praktično novi tekst, tako da se  prethodnog  nismo ni držali, ispričao je Trojanović.

Andrija Kovač  koji je skoro dvije decenije na  pozorišnim daskama, najviše u KPGT-u Ljubiše Ristića,  ističe da je rediteljskom, zadatku  pristupio prvenstveno kao glumac.

-Zoran Trojanović je ispunio moju želju da se Šeksprom bavimo  na način koji je bio moj davni san… Igramo se različitim žanrovima, Šekpirove tragedije su nam bile polazište, najpoznatiji komadi  “Romeo i Julija“, „Otelo“, onaj čije se ime ne izgovara u pozoritšu, naravno „Hamlet“ koji je neizbježan.  Predstava se zove Pršut, sira i Šekspira, a zbog metrike fali a na pršuti, objasnio je Kovač.

Rekao je i da glumac posmatra stvari  na drugačiji način ali i da pokušava da se stavi u ulogu publike.

-Poenta je da to napravimo da to publici bude zanimljivo. Tekst je sjajan kao ideja, ti mladi amerikanci koji su to napisali , odlično  rade. Nas se to mnogo ne tiče. Mi imamo svoj način i njihov pristup je drugačiji kao i humor. Iz te neke želje da prilagodimo stvar nastade potpuno novi tekst. Jedino na šta se oslanjamo su te tragedije , čak je i razlg zašto igramo Šekspira drugačiji nego kod njih, kaže Kovač.

O čemu je zapravo riječ ?  Vođeni čuvenim pozorišnim kodeksom “predstava se ne smije otkazati,”  četiri pozorišna radnika, ne glumca već dekorater, garderober, čistačica i vatrogasac odlučuju da preuzmu glumačke zadatke kako bi spasili predstavu i Šekspira.

U glumačkoj ekipi su i Lidija Petrone, Jelena Krkić, kao i mladi Novljanin, glumac Vladimir Milošević koji je završio glumu u klasi Ljiljane Blagojević, a do sada je imao televizijsko ali ne i pozorišno iskustvo.

– Meni je   najinteresantniji aspekt taj  takozvani “meta aspekt” glume  gdje mi kao glumci igramo glumce. Mislim da će to biti interesantno publici kao što je i nama bilo u ovom procesu – vjeruje Vlado  Milošević.

Lidija Petrone još jednom je istakla da više voli da  urađeno publika vidi na sceni – nego da priča, ali je ipak ocjenila da je proces pripreme predstave bio težak i zanimljiv, te da se kroz višemjesečnui saradnju sa Andrijom kovačem moglo mnogo naučiti.

Kostime je za predstavu „Pršut sira i Šekspira“ uradila je  Zorana Jovanović,  za svjetlo i ton pobrinuo se Pero Dubanek.

Prva repriza nakon premijere 26. juna zakazana je za 29. Juun takođe u dvorani Park.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close