ДруштвоИздвојено

УДРУЖЕНИ ОЧИСТИЛИ СТОТИНЕ КИЛОГРАМА ОТПАДА СА ОБАЛЕ

НВО “Не бацајте боце из Херцег Новог” заједно је са групом од 20 волонтера  очистили су данас подручје од  Пристана до Роса.

Акција је организована поводом Међународног дана чишћења обала у Црној Гори у организацији НВО “Зиро Вејст Монтенегро” (Zero Waste Montenegro) и  “Наша акција” под покровитељством Делегације Европске уније у Црној Гори, ЕУ инфо центра, асоцијације Бијонд плaстик Мед (Beyond plastic Med) и фондације Принц Алберт II од Монака кроз пројекат „Млади за чист Јадран”.

-НВО “Не бацајте боце”, са групом од 20 волонтера је сакупило 60 врећа отпада, укључујући кабасти, старе фрижидере, врата, морски отпад и гуме са подморја. Просјечна тежина сакупљеног отпада је 360 кг. Група од осам ронилаца на плажи “Пиплс” сакупила је један контејнер отпада са подморја, укључујући гуме, жељезо, грађевински и ситни отпад – саопштила је пројектна менаџерка Милица Боца.

Више од 10 невладиних организација, међународних институција, јавних предузећа и група грађана широм Црне Горе удружују снаге да би утицали на подизање свијести о растућем проблему прекомјерне употребе пластике за једнократну употребу и гомилања отпада.

Данас су чистили на 13 локација истовремено.

Одабране су три локације у Боки Которској.  НВО “Наша акција” фокусирала се на лијеву стјеновиту обалу увале код плаже Плави хоризонти дуж стазе према утврђењу Грабовац, која је девастирана наносима отпада. Сакупили су 160 килограма смећа са 34 волонтера. Фамилија Филип је са 23 волонтера очистила појас Петровићи у Крашићима до Пристана а прикупено је 100 врећа отпада.

Пројекат су подржале локалне управе, комунална предузећа и спонзори.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close