Друштво

УКРОПИНА: НАУТИЧКА СЕЗОНА ЛОША, НАЈАВЉЕН ДОЛАЗАК КАТАМАРАНА НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ

Слика која је сада присутна на Шкверу више би одговарала дешавањима у марту него у једном љетњем мјесецу и шпицу сезоне. Број од 20 пловила која су до сада стигла у новску луку био је просјечан дневни биланс током прошле године, а за сада је најављен долазак шест великих катамарана 23. августа и 11 пловила почетком октобра. У Градској луци наде полажу у септембар који је, у наутичком смислу, био изузетно успјешан 2019. године.

Тужан је али тачан податак је да је само 20 пловила упловило у новску луку од средине априла када је почела наутичка сезона, казао је Божо Укропина, директор Агенције за газдовање градском луком, у “Новском јутру” РТХН.

-Границе су биле затворене до краја маја, отварањем се очекивала боља ситуација, међутим главно тржиште за наш дио Јадрана су Русија, Италија и Енглеска а то су државе које су биле нарочито погођене пандемијом и нико није могао доћи.

Истакао је да је посебно отежавајућа ситуација што су хотели затворени у нашем, али и осталим градовима на црногорском приморју па је изостао и долазак туристичких бродова.

-Имали смо два упловљавања брода „Кнез Липовац 2“, два пута је долазила баркаса Анита из Тивта, исто толико и баркаса Пајо из Тивта и то је све када је ријеч о туристичким бродовима. На цијелом приморју само је један изнајмљен једрењак, популарни турски гулет који је у склопу чартера за високо платежне госте, а годинама у назад два, три пута седмично је упловљавао у нашу градску луку, а ове године само два пута. Када узмете у обзир ове параметре, свјесни сте да је пред нама тешка година, не само за градску луку већ за град и цијелу државу, казао је Укропина.

Посредством руске агенције „Силаветра“, са којом сарађују пар година, на Шквер ће доћи шест великих катамарана.

-Долазак је најављен 23. августа, а наредна најава је за почетак октобра када се очекује 11 пловила која су иначе требала упловити 4. маја али је то одгођено. Надам се да ће септембар бити бољи јер прошле године је био изузетно јак мјесец по овом питању. Радује нас долазак гостију јер синоћ је у луци била само једна једрилица која није из нашег града.

ЗАШТИТА ЛУКОБРАНА КЉУЧНА ИНВЕСТИЦИЈА

Лукобран оштећен у новембру прошле године захтјева велики ремонт. Морско добро је урадило дио код светионика, а уз помоћ радника Водовода враћене су плоче.

-Муло односно пристаниште пуно дише, огроман је потисак воде. Оно је рађено педесетих година прошлог вијека, ремонт у горњем дијелу урађен је 2004. године и показало се да држи, није се помјерало. Кључно је урадити заштиту лукобрана са горње стране за шта је ангажована струка са Грађевинског факултета. Надам се да ће Морско добро и локална управа наћи начин да се обезбједе средства и заштити лукобран. Тек након тога има смисла причати о осталим радовима на лукобрану, казао је Укропина.

Друго питање је одређивање титулара луке, односно одабира ко ће управљати градском луком. Укропина сматра да је добра пракса оно што је урађено у Тивту гдје луком газдује тамошње Комунално предузеће.

-На тај начин једино ће се на најбољи начин уредити ствари и Шквер, који је омиљен и Новљанима и гостима, искористити на најбољи могући начин. Гости нам се враћају управо због јединствености амбијента старог града и укупне угоститељске понуде, казао је Укропина.

Бригу о свим лукама преузеће Управа поморске сигурности односно Министарство поморства и саобраћаја, јавна расправа је требала бити завршена у марту што је омела епидемија корона вируса, али у наредном периоду је извјесно да ће бити окончан процес, казао је Укропина. Он је казао и да је лука необезбјеђена са западне стране и да је то један од корака који ће радити али тек када ургентни проблеми буду ријешени.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close