ИздвојеноКултура

UMJETNOŠĆU I MUZIKOM UDAHNUTI ŽIVOT ŠPANJOLI

Hercegnovska NVO “Sinergija” je i ove godine organizovala četvrti Program aktivacije tvrđave Španjola, čiji je cilj oplemenjivanje prostora tvrđave, i manifestaciju Španjola sa “Artist rezidencijom”- boravkom i radom umjetnika na tvrđavi i dvodnevnim muzičkim festivalom. Program realizuju zajedno sa ostalim organizacijama i u saradnji sa Opštinom Herceg Novi i Turističkom organizacijom kao glavnim pokroviteljima, kao i Herceg festom koji im na kratkotrajno korišćenje ustupa prostor Španjole.

Svemu prethodi Uređenje tvrđave, aktivističkog i volonterskog tipa koje je počelo 13. avgusta, a trajaće tokom čitavog programa kada su domaćini ove napuštene veličanstvene tvrđave – kule, navode iz “Sinergije”, najavljujući brojna dešavanja.

– Ideja je nastala 2016. kao proizvod želje da se prostoru udahne život kroz aktivnosti koje u njemu organizujemo: izložbe, radionice, rad uživo umjetnika na tvrđavi, uređenje prostora, projekcije filmova, poredstave, muzika, fotografiju itd.

Ove godine, pored uređenja prostora, imaćemo priliku da sa umjetnicima: Žarkom Glavatovićem, Tanjom Đokić i Matvejem Krilovim dočaramo prostor Španjole posjetiocima u vidu “Artist rezidencije” – Otvorene galerije. Ovi umjetnici će od 18. do 23. avgusta,  kada počinje muzički festival, stvarati na tvrđavi i koristiti njen prostor kao “atelier”. Paralelno sa tim nastavićemo radove na uređenju prostora i sredićemo dva objekta, očistiti ih od šuta, zbog kojeg su sada potpuno nepristupačni posjetiocima.

Nevezano za rad na Španjoli, planirane su još dvije izložbe, uljučijući retrospektivu radova nastalih prethodne tri godine, a u završnici će biti priređen festival elektronske muzike.

– Otvorićemo izložbu radova slikarke Tanje Đokić i umjetnika i skulptora Matveja Krilova 21. avgusta u 20:00 sati. Takođe ćemo, u istom tom terminu, otvoriti izložbu retrospektive radova nastalih na Španjoli od 2016. do 2018 godine, u toku tri godine rada na tvrđavi, koju smo izlagali prilikom dodjele zahvalnica u dvorani “Park” u januaru 2019. godine.

Program zaključujemo dvodnevnim festivalom elektronske muzike 23. i 24. avgusta, na kojem gostuju dva internacionalna imena: Alienata iz Španije, trenutnoživi i radi u Berlinu i Stenny, italijan, koji živi i radi u Minhenu.

Zbog održivosti i mogućnosti realizacije cjelokupnog programa ulaznice za muzički program se naplaćuju; dvodnevna karta je 13 eura, a jednodnevna 8 eura, navode iz “Sinergije”, ističući da je i ovoga puta izostala podrška Ministarstva kulture Crne Gore.

– Neprijatno smo iznenađeni činjenicom da krovna institucija koja bi trebalo da vodi računa o nasljeđu – Ministarstvo kulture, već drugu godinu za redom ne finansira program aktivacije tvrđave Španjola, iako smo mi jedina organizacija koja vodi računa o ovom kulturnom dobru i prepoznajemo vrijednosti Španjole. 

Treba naglasiti da je Ministarstvo nedavno potpisalo i dalo uslove za legalnu devastaciju tvrđave Mamula, koja je u bafer zoni UNESCO-a, pod glavnim izgovorom “da je to valorizacija” ovog kulturnog dobra i po pravilima struke svjedoci smo situacije koju svakodnevno gledamo sa mora, a koja svjedoči o nedostatku primjene konzervatorskih metoda i korišćenju savremenih metoda da se ovaj veličanstveni spomenik I kategorije trajno uništi. 

Dakle, institucija koja bi trebalo da stimuliše ovakve projekte, ne prihvata ih uopšte i ne podržava, vjerovatno iz razloga što i ovo kulturno dobro žele privatizovati, pa im ovom prilikom želimo poručiti da do toga nikako, ni pod kojim uslovom i nikada neće doći!, poručuju iz NVO “Sinergija”

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close