Друштво

УПРАВА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ ХРАНЕ – СВАКОДНЕВНЕ И ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове подсјећа и упозорава оне који обављају дјелатност продаје хране на мало непосредно крајњем потрошачу на обавезу предузимања свих прописаних мјера хигијенског руковања храном, уз обавезно спровођење и мјере предострожности у складу са препорукама за спрјечавање ширења вируса корона.

Мјере се односе на објекте у којима се припрема и продаје хлеб и пецива, воће и поврће, затим на специјализоване продавнице, пијаце али и на секторе гдје се обавља нарезивање, обрада и паковање хране.

Послодавци су дужни да организују рад у наведеним објектима тако да лица која рукују храном не обављају наплату рачуна већ да тај посао обављају друга, за то одређена лица, а нарочито у пекарама са повећаним прометом.

У објектима са мањим прометом, прихватљиво је да лице које услужује потрошача обави наплату новцем или платном картицом, само ако је у објекту обезбијеђена опрема за прање руку (лавабо, средство за прање руку, убруси) у непосредној близини.

Инспектори ће свакодневно обављати појачан надзор  објеката за продају хране на мало.

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close