Друштво

USKORO POČINJE OBUKA U OKVIRU PROJEKTA “DORRA NUOVA”

NVO „Mladi  Romi“ i NVO „Ruke“ iz Herceg Novog partneri su na projektu “Povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih žena – „DORRA Nuova”, koji je podržalo Ministarstvo finansija Crne Gore, sredstvima Evropske Unije. Cilj projekta je da kroz treninge fokusirane na izradu unikatnog nakita i rukotvorina doprinese radnoj integraciji Romkinja i ostalih dugotrajno nezaposlenih žena, izgradnji partnerstava i preduzetništva, a samim tim i poboljša mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja teže zapošljivih lica.

U emisiji Radio Herceg Novog „Svijet Roma“ – „Romano them“, Mehmet Beriša je o dosadašnjoj realizaciji projekta i daljim planovima, razgovarao sa Majom Erenji  iz NVO „Ruke“ i Sanjom Knežević iz NVO „Mladi Romi“. Predstavljajući NVO „Ruke“, Maja Erenji je podsjetila da već nekoliko godina djeluju kao neformalna grupa, a poslednje dvije godine i kao nevladina organizacija.

– Glavni cilj nam je promocija kreativnosti i kreativno provođenje vremena, sa fokusom na mlade ljude i žene koje se bave rukotvorinama i domaćom radinošću. Do sada smo organizovali niz manifestacija na kojima su predstavljane rukotvorine, a kasnije i dane krativnosti. Naši novi projekti su stađunske feste, čiji je cilj promovisanje lokalnih plodova i proizvoda kroz kreativnost, ručni rad i gastronomiju. Veoma nam je drago što smo izabrani kao partneri na ovom projektu, i vidimo mnogo potencijala u zajedničkom radu, poručila je Erenji.

Na početnu ideju ovog projekta podsjetila je Sanja Knežević, objašnjavajući s kojim ciljem je proširen, i kako je došlo do saradnje sa NVO „Ruke“.

– NVO „Mladi Romi“ je 2014. pokrenula pilot projekat koji se odnosio na povećanje zapošljivosti Romkinja. U tom dijelu projekta koji je trajao 3, a kasnije produžen još 6 mjeseci, njemačka organizacija „Help“ je obezbijedila alat i materijale za rad, a Zavod za zapošljavanje, kroz program Javnih radova, i honorare korisnicama projekta. Shodno našem poztivnom iskustvu, nastala je ideja da projekat koji se pokazao uspješnim, a odnosio se na izradu ručnih radova i promociju nakita, proširimo tako što će biti obuhvaćen veći broj žena; osim Romkinja i žene većinske zajednice. Smatrali smo da projekta treba da ima i dodatnu komponentu, a to je socijalizacija i inkluzija Romkinja, a opet sve u namjeri da kroz druženje i zajednički rad doprinesemo povećanju zapošljivosti teže zapošljivih žena.

Smatrali smo da kao organizacija koja postoji već 12 godina treba da sarađujemo sa svim organizacijama na lokalnom nivou, posebno onim koje okupljaju žene i bave se kreativnim radom.  Na ovaj način jačamo kapacitete lokalnih organizacija kroz zajedničke projekte, a sa druge strane  žene većinske zajednice se povezuju sa pripadnicama romske populacije. NVO „Ruke“ je za kratko vrijeme uspješno organizovala nekoliko manifestacija značajnih za grad, počevši od Fešte od narandže,  preko Primavere i Fešte od skalina do Dana šipka. Smatrali smo da bi bilo korisno da sve rukotvorine koje budu  kreirane i izrađene u toku projekta, budu promovisane upravo na ovim  i sličnim manifestacijama. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/03/fotka-2-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Obje sagovornice ističu da se aktivnosti projekta, čija je implementacija počela 1. novembra prošle godine, sprovode utvrđenom dinamikom.

–  Naš tim zadužen za sprovođenje projekta je prošao određene obuke koje je organizovalo Ministarstva finansija, nakon čega smo direktorici Biroa rada detaljnije prezentovali projekat i dogovorili saradnju. Uslijedila je objava Javnog poziva za zainteresovane kandidatkinje, i organizovani su i informativni razgovori u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu, a žene zainteresovane za učešće u programu su se prijavljivale svom savjetodavcu u Birou rada. Administrativna procedura projekta je takva da moramo imati tender za svaku nabavku, a poslednje što smo odradili je odabir prostora za rad. Nakon sprovedenog tendera odabrali smo prostor na atraktivnoj lokaciji, na Stepeništu 28. oktobra, ispod picerije „Touch“, koji trenutno opremamo namještajem. Ubrzo očekujemo i ponude licenciranih institucija koje će obavljati obuke za izradu nakita i rukotvorina.

Maja Erenji ističe da bez angažmana Biroa rada ne bi bilo moguće doći do informacija o ciljnoj grupi, i navodi specifičnosti ovog projekta.

 -Biro rada je izuzetno dobro prihvatio ovaj projekat, pohvalili su čitav koncept, posebno zbog tog apsekta samoodrživosti. Prilikom pisanja projekta razmišljali smo o svim detaljima, a samim tim i o motivaciji žena koje će biti korisnice, i odlučili da obezbijedimo nadoknadu u iznosu od 200 eura mjesečno za svaku učesnicu. Ovo je program stručnog osposobljavanja u kome će žene steći stručna znanja i vještine u oblasti izrade nakita i suvenira, finansijskog poslovanja, menadžmenta i marketinga. Program traje 8 mjeseci, od kojih će prvih mjesec dana biti intenzivna obuka, a narednih 7 mjeseci predstavlja nastavak obuke kroz radnu praksu, za koju će korisnice projekta imati novčanu nadoknadu i obezbijeđenu autobusku kartu. Ukupno smo dobili 32 prijave. Po projektu je bilo predvidjeno da angažujemo 24 žene, od kojih 20 sa teritorije Herceg Novog, i po dvije iz Kotora i iz Tivta. Detaljnom analizom prijava ustanovili smo da je 27 ozbiljnih kandidatkinja, što smo uzeli kao konačan broj, objasnila je Erenji, ističući da su glavni aspekti poziva osposobljavanje dugoročno nezaposlenih žena i integraciju Romkinja.

Sanja Knežević je podsjetila kako je „DORRA“ stigla u Herceg Novi, najavila skori početak obuke, kao i način predstavljanja rukotvorina.

– Dorra  radionica je prvo otvorena u Podgorici, kroz program povećanja zapošljivosti Romkinja koji je sprovodio „HELP“, koji je kasnije, uz partnerstvo sa našom organizacijom, proširen i na Herceg Novi. „DORRA“ u prevodu znači Domaća radinost Romkinja. Pošto smo željeli da kreativnoj radionici u našem gradu damo lični pečat, naziv radionice i samog projekta je izrastao u „DORRA Nuova“, a na logu projekta naslikana je i Sahat kula kao simbol grada. Sredinom mjeseca je planiran početak obuke u izradi nakita i rukotvorina, finansijskom poslovanju, menadžmentu, marketingu i načinu izlaganja nakita. Nakon obuke, kreće radna praksa u dvije grupe,  po 4 sata dnevno, a promocija proizvoda je predviđena na nekoliko načina. Jedan od njih su upravo stađunske fešte koje, već tradicionalno, organizuje NVO „Ruke“, a rukotvorine će biti izložene i na prodajnim štandovima u tri primorska grada – Herceg Novom, Kotoru i Tivtu. U prethodne dvije godine je, zahvaljujući razumijevanju Opštine Herceg Novi, štand sa našim kreativnim radovima bio besplatno postavljen na atraktivnoj lokaciji platoa Stepeništa Danice Tomašević. Nadamo se da se dobra praksa neće mijenjati, i da će nakit izrađen u okviru projekta „DORRA NUOVA“ i ove godine obogatiti turističku ponudu našeg grada, poručila je Knežević.

Ona je objasnila da će obuku sprovoditi stručnjaci iz licenciranih ustanova, jer je veoma važno da korisnice projekta imaju validnu diplome, priznate od strane Zavoda za zapošljavanje, kako bi  stečena znanja i vještine mogle da iskoriste u budućnosti pokretanjem samostalnog biznisa, što je jedan od ciljeva projekta.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close