Друштво

USKORO PRED MINISTARSTVOM I NA JAVNOJ RASPRAVI NACRT PLANA UPRAVLJANJA ČVRSTIM OTPADOM DO 2020. GODINE

Stručni tim  koji je mjesecima radio na izradi  nacrta Plana upravljanja čvrstim otpadom do 2020. godine ,  u ponedeljak, 7. novembra  dostaviće ovaj  dokument  Ministarstvu održivog razvoja i turizma na  saglasnost. Očekuju da će  ovaj  obimni strateški dokumenat Opštine na 150 strana,   za   15 dana biti    dostupan i javnosti  nakon čega je planirana  javna rasprava. Nacrt je urađen profesionalno, u skladu sa državnim Planom upravljanja čvrstim otpadom koji je značajan preduslov za otvaranje poglavlja 27 u pristupnim pregovorima Crne Gore sa EU.

Lokalni plan predvidio je pružanje komunalnih usluga na visokom nivou, osavrmenjivanje komunalnih sistema i uštedu u primjeni i realizaciji infrastrukturnih projekata. Radi se na kompletno novoj strukturi preduzeća, kako bi ona mogla da samostalno  posluju na tržištu bez pomoći Opštine i budu istinski servis građana, adekvatno opremljena i spremna.  Samo postavljanjem podzemnih kontejnera velikih kapaciteta  u gradu troškovi za čistoću biće smanjeni na godišnjem nivou  za oko 300.000 eura. Definisana su posebna odlagališta za zeleni otpad i  za građevinski otpad i šut. U Centru za reciklažu u Meljinama biće postavljena biodrobilica koja će prerađivati zeleni otpad odakle će prevoziti u zajedničku fabriku za kompostiranje u Kotoru.  Biće unaprijeđeno  postojeće postrojenje za reciklažu sekundarnih sirovina selekcijom iz komunalnog otpada . U  komunalnu  infrastrukturu grada  planirano  je ulaganje oko 10 miliona eura u od čega  6, 3 miliona  je predviđeno za  realizaciju projekta  sanitarne deponije Duboki do  na Ublima. Radile bi se nove strategije razvoja grada, obrazložio je  gostujući u programu radio Herceg Novog sekretar Sekretarijata za kumunalne djelatnosti Ilija Peulić.

Sve službe će  morati da se prilagode propisima nove   Odluke o komunalnom redu,  koja je takođe u postupku izrade.

– Zadatak Opštine je da osamostali tri  nekadašnja javna  preduzeća , koja su  novim Zakonom o komunalnim djelatnostima, koji je  u primjeni od 15. avgusta ove godine,  dužna   da svu svoju imovinu i infrastrukturu predaju  lokalnoj samoupravi na upravljanje . Preduzeća su u obavezi da do 25. februara sa Opštinom   potpišu ugovore o pružanju usluga .  Potom će za dvije i po godine Opština raspisati tender za angažovanje privrednih subjekata za pružanje komunalnih usluga i oni koji budu  najbolji  dobiće taj posao. Na tenderu mogu učestvovati svi subjekti , bilo da su privatne firme  ili doo  kao što su sada Komunalno – stambeno preduzeće, Čistoća i Vodovod i kanalizacija, objasnio je Peulić.

U koordinaciji sa Opštinom Herceg – Novi ova preduzeća su ljetos bila uspješnija nego prethodnih godina. Prema Peulićevim riječima, DOO Vodovod i kanalizacija će prvi put nakon niz godina  ovu godinu završiti sa pozitivnim bilansom poslovanja. Smanjiće gubitke na mreži i zajedno sa Regionalnim  vodovodom iz ovog sistema obezbijediti vodu za Rivijeru i Lušticu. DOO Čistoća je bila uspješnija nego prošle godine, što potvrđuje  anketa a i sve je više građana koji  hvale nego što kritikuju.

Peulić ističe i da ovih dana očekuju da će  u Opštini  biti obavljeno preuzimanje  led rasvjete od danske firme “Hesel light” . Ona će biti  predata na upravljanje i održavanje Komunalno – stambenom preduzeću u garantnom periodu od 10 godina.

Peulić  usjehom smatra i to što se više i ne  govori  o  problemima koji su se  odnosili   na  izlivanje vode na javne površine prilikom  obilnijih padavina. Podsjetio je da je  pretprošle subote za kratko vrijeme palo 70 litara kiše po  metru kvadratnom, ali  zahvaljujući  blagovremeno obavljenim  radovima  na čišćenju kanala i korita potoka  od Kamenara do Sutorine nije bilo poplava a nadležne  službe nisu imale niti jedan poziv za intervenciju. Sve komunalne službe su spremne za jesenje  i zimske uslove i  režime rada.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close