ИздвојеноКултура

USKORO U HERCEG NOVOM ANDRIĆEVA NOBELOVA NAGRADA

Nakon što je otvorena Andrićeva kuća na Toploj, premda još u rekonstrukciji, očigledno se u ovaj objekat vratio život, pa smo sada sasvim uvjereni da ona jeste na dobrom putu da , kako i zaslužuje, postane reprezentativno mjesto za kulturnu, umjetničku ali i turističku promociju i ponudu Herceg  Novog.

Podsjetićemo, poslije otvaranja ovdje je organizovano  predstavljanje knjige “Andrić u Herceg Novom”  autora, Novljanina dr Vladimira Rognovića, rukovodioca ekspertskog tima za rekonstrukciju kuće nobelovca. Postavljena je  u vrtu i izložba “Ivo Andrić pisac i/ili diplomata” autorke Tatjane Korićanac, direktorke Muzeja grada Beograda. Ovdje smo pogledali ostvarenja studentske selekcije 32. Filmskog festivala Herceg Novi.

Sredinom ovog mjeseca, kako Radio Herceg Novi saznaje, slijede novi programi.

U kući će biti izloženi Nobelova nagrada za književnost koju je  Andrić dobio  1961. godine u Stokholmu. a na  otmenom skupu, na kome je bila prisutna  svjetska elita, priznanje mu je  uručio  tadašnji kralj Gustav Adolf VI.

Prvi „dolazak“  najznačajnijeg svjetskog priznanja za književnost  u Crnu Goru, Herceg Novom  treba da služi na ponos.  Baš kao što na ponos i za nauk treba da nam budu Andrićeve riječi izgovorene po dobijanju ovog priznanja da “…priča koju današnji pripovedač priča ljudima svoga vremena, bez obzira na njen oblik i njenu temu, ne bude ni zatrovana mržnjom ni zaglušena grmljavinom ubilačkog oružja, nego što je moguće više pokretana ljubavlju i vođena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha. Jer, pripovedač i njegovo delo ne služe ničem ako na jedan ili na drugi način ne služe čoveku i čovečnosti. To je ono što je bitno.”

Novu postavku u kući nobelovca činiće, kako je ranije najavio Vladimir Roganović,  Andrićeva diplomatska uniforma, diplomatski kofer, pasoš… Saznajemo da se „vraća“ na kratko u Herceg Novi,tokom ove nove izložbe, i slika Voja Stanića „Barka“ koja se davno čuva u Andrićevom beogradskom Spomen – muzeju.

Avgustovski „Dani nobelovca u Herceg Novom“  koji će trajati od 17. do 19. avgusta biće obilježeni i  nastupom Vojina Ćetkovića, a sve programe  u saradnji organizuju:  hercegnovska  Opština,  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Konzulat Srbije u Herceg Novom, Muzej grada Beograda, hercegnovska Turistička organizacija,  Herceg  fest, opštinski Sekretarijat za kulturu i Kuća nobelovca Iva Andrića.

Fotografija: Internet

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close