Друштво

USKORO U NOVOM 13. SVJETSKI ŠAMPIONAT U BRZOJ TELEGRAFIJI  – RADIOAMATERI SPAŠAVAJU I OKUPLJAJU LJUDE

Herceg Novi će  od 21. do 25. septembra biti domaćin 13. Svjetskog šampionata u brzoj telegrafiji. Zasada je učešće prijavilo 25 ekipa , a organizatori očekuju da će do početka biti još dva tima.

-Stići će nam radio amateri iz Amerike, Kanade, Egipta, Kuvajta, Kazahstana, Bjelorusije, svih zemalja iz okruženja, oko 120 takmičara, rekao je gostujući u „Novskom Mozaiku“ tehnički direktor Organizacionog odbora Marko Tomašević.

 – Šampionat u brzoj telegrafiji jedna je  posebna disciplina, bazira se na Morzeovoj azbuci, koja  datira od kraja 19.vijeka, a značaj  danas  potvrđuje kroz organizaciju ove i drugih sličnih manifestacija u svijetu, kaže Tomašević.

– Radioamaterizam je, podsjeća,  u potpunosti neprofitabilan, svo znanje i praksu radio amateri koriste za ciljeve koji ne podrazumjevaju finansijski efekat, a svakako je znanja iz ove oblasti najznačajnije posjedovati  u hitnim i kriznim situacijama, objasnio je Tomašević.

Naš sagovornik je podsjetio na zemljotres  1979. godine kada su iz crnogorske Mreže radioamatera  svakodnevno slali stotine poruka u svijeti tako obezbjedili da ljudi brže dođu u kontakt, prevaziđu posljedice zemljotresa i pokrenu obnovu porušenog grada.

-Na žalost o radioamaterizmu se najčešće govori u takvim situacijama, a naš šampionat je svakako mnogo ljepšti povod. Zahvalni smo što smo dobili poroviteljstvo i pomoć nadležnih  iz Opštine, što je naaš grad dobio organizaciju ove manifestacije, a lijepo je i što se sve  to se poklopilo sa obilježavanjem 10 godina nezavisnosti, ali i 10 godina od kako je Crna Gora postala novi radioamaterski entitet u svijetu, naglašava  Tomašević koji kao i  svaki radio amater, ili bar većina njih, ima za cilj da tokom aktivnosti ostvari komunikaciju sa što više zemalja i entiteta.

Prema nekim podacima u Crnoj Gori  ima 160 radioamatera, mada nijesu svi i uvijek aktivni. To je ipak hobi.Međutim, broj 4032 je uvijek aktivan, pripada Ranku Boci koji dobar signal sa Obosnika šalje svijetu i ta stanica je jedna od deset  najpoznatijih.

-Više od 200 radioamatera je posjetilo Obosnik od 2008. godine i to iz svih krajeva svijeta da vidi opremu i da radi, ostvareno je preko 750.000 veza sa različitim ljudima u svijetu. Što se rezultata tiče,  učestvano je na 73 takmičenja, zabilježeno je 14 evropskih pobjeda uz to sedam rekorda, a što se svjetskih tiče, uknjiženo je 10 pobjeda i tri rekorda. Sama radioamaterska stanica spada u grupu rijetkih  koje su uspjele da ostvare kontakt sa svih 339 entiteta ili sa svim državama i radioamaterskim pokretima u svijetu,  s  mnogo ponosa objašnjava  tehnički direktor Organizacionog odbora 13.  Svjetskog šampionata u brzoj telegrafiji Marko Tomašević.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close