ДруштвоИздвојено

USKORO UGRADNJA POLUPODZEMNIH KONTEJNERA NA 32 LOKACIJE U HERCEG NOVOM

U DOO “Čistoća” Herceg Novi planiraju da početkom naredne godine na 32 lokacije u gradu, ugrade polupodzemne kontjenere, kapaciteta po pet kubika, u vrijednosti od oko 500.000 eura.

Opština je u oktobru nakon organizovanog tendera – potpisala Ugovor sa firmom “Baranka export–import Pejanović” o nabavci i ugradnji podzemnih kontejnera.

Prema riječima direktora DOO Čistoća HN Vladimira Arsića, ovih dana očekuju izdavanje različitih saglasnosti za lokacije, na kojima će se izvršiti fazna  ugradnja podzemnih kontejnera.

-Za sada na 32 lokacije planiramo  ugradnju polupodzemnih kontejera, po pet kubika. Kroz tu fazu pokušali smo da uđemo  u proceduru odvajanja otpada na suvu i mokru frakciju, što planira i strategija  države  po pitanju odlaganja tog otpada, s tim što se Planom  javne nabavke u dogovoru sa lokalnom upravom i nacrtom budžeta predviđa da će  jedna i druga strana izdvojiti sredstva za kupovinu kamiona, koji će  obezbijeđivati pražnjenje tih  kontejnera. Vrijednost kamiona je procijenjena između 150 000 i 180 000 eura, naveo je Arsić.

Riječ je o jednoj od najvećih investicija  Opštine i ovog preduzeća u narednoj godini.

Podsjećamo, u planiranju kapitalnog budžeta Opštine Herceg Novi za 2020. godinu  –  za potrebe preduzeća “Čistoća” je  predviđeno:  za transfere 750.000 eura;  transfer za privremeno skladište komunalnog otpada Tisove grede 150.000;  izdaci za troškove Azila za pse na Dizdarici 30.000 eura, dok je  za reprogram poreskih obaveza Čistoći  predviđeno 120.000 eura.

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja još nije dobijena građevinska  dozvola  za sanitarnu deponiju Duboki do. Do kraja mjeseca ističe dozvola Agencije za zaštitu životne sredine za rad privremene deponije Tisove grede na Ublima.

-Nadamo se da će lokalna uprava, na narednoj sjednici Skupštine  Opštine Herceg Novi pokušati da riješi i taj problem donošenjem odluke o produženju roka  za  odlaganje zelenog i građevinskog otpada na privremenoj deponiji  Tisove grede i da će ovo  preduzeće nastaviti sa redovnim odvoženjem  i nakon prvog januara. Ovu deponiju redovno obilazi i kontroliše inspekcija  za zaštitu životne sredine,sve repere smo trenutno zadovoljili  i tu nemamo  nikakvih problema, ocijenio je Arsić.

Na glavnu gradsku deponiju trebalo bi da do kraja ove godine  bude  odvezeno ukupno 22.000 tona komunalnog otpada,  što je najveća količina u odnosu na prethodne godine. Trenutno se  iz Reciklažnog centra u Meljinama ka deponiji  u prosjeku dnevno preveze 51 tona komunalnog otpada, dok se u vrijeme ljetne sezone odvozilo i do 115 tona.

Arsić je objasnio da se u kontinuitetu u Reciklažnom centru odlažu i selektuju sekundarne sirovine koje se nakon sortiranja (karton, pet ambalaža) prodaju  i po tom osnovu mjesečni priliv  Čistoći je 10 000 do 12 000 eura. Trenutno se automobilske  gume odvoze i lageruju na privremenu lokaciju Duboki do, gdje će se odlagati – dok  država  to pitanje  ne bude regulisala  svojim planovima.

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close