Култура

UZ “SANTA LUĆIJU” I JEDNOGLASNE POHVALE ZAVRŠEN FESTIVAL „BRUNA ŠPILER“

Koncertom “Belkanto za sjećanje” završeno je sinoć  9. Međunarodno takmičenje solo pjevača “Bruna Špiler”. Održana je i tradicija da primadona Radmila Smiljanić započne, a pobjednici festivala zajedno sa njom otpjevaju Santa Luciju, jednu od omiljenih kompozicija vokalne pedagoškinje, Novljanke Brune Špiler kojoj je festival posvećen.

Među 75 takmičara iz svih republika nekadašnje Jugoslavije, najuspješniji je bio bariton Nikola Mikić iz Niša. On je dobio prvu nagradu u trećoj kategoriji ali i nagaradu koju dodjeljuje Internacionalni operski festival Oper oder Spre. Riječ je o stipendiji koja podrazumijeva tronedeljni boravak u Njemačkoj, časove pjevanja i ono što je za Nikolu , kako kaže najvažnije, četiri kolažne operske predstave i dva koncerta sa orkestrom. Nagradu je dodijelila Snežana Nena Brzaković koja već nekoliko godina na ovaj način promoviše hercegnovski festival i podržava mlade operske talente. To je uradila i ove godine dodijelivši  istu nagradu – stipendiju i Andriji Nikoletiću iz Zemuna.

Najbolji ansambl na festivalu bile su Vlatka Kladarić, Jelena Gerendaj i Kristina Hegeduš iz Osjeka. Vlasnik hercegnovske Galerije Prijić, Đuro Beli Prijić slikom je nagradio Irinu Subašić iz Banjaluke za najljepši  ženski glas, a sliku koja je poklon Galerije Sju Rajder,  galeristkinje Ljiljane Marinović, za najljepši muški vokal dobio je Nikolaj Vuković iz Beograda.

Naknadno će biti dodijeljena nagrada francuske asocijacije Parade jer njihovi predstavnici nisu uspjeli da doputuju u Herceg Novi, pa će o stipendiji koju poklanjaju odlučiti nakon što preslušaju nastupe svih učesnika ovogodišnjeg festivala.

Radmila Smiljanić, umjetnička direktorka festivala i ove godine nagradila je najperspektivniju sopranistkinju Ivu Gloriju Marković iz Beograda.

U žiriju su ove godine  bili: predsjednik Miroslav Homen i članovi Tatjana Vasle iz Slovenije, Ljubica Živković iz Srbije i Stojan Gančev iz Makedonije. Jednoglasno su festival ocjenili najboljim ocjenama, prvenstveno zbog brojnosti učesnika ali i zbog kvaliteta njihovih nastupa. Radmila Smiljanić

Umjetnička direktorka festivala  Radmila Smiljanić smatra da je ove godine posebno važno  pohvaliti i kvantitet i kvalitet takmičenja.

– Ispalo je sve jako seriozno,  dueti su bili navježbani fantastično, ima divnih novih glasova, takmičenje je bilo na  višem nivou nego prošle godine, pa to treba održati, imajući u vidu i konkurenciju, pozitivnu naravno,  koja stiže iz Splita gdje je osnovano slično takmičenje, objašnjava Smiljanić.

Miroslav Homen samo riječi hvale ima za hercegnovsku NVO Bruna koja je svojevremeno producirala sa vokalnim solistima iz Boke Pučinijevu jednočinku “Sestra Anđelika” što je prema njegovoj ocjeni vrijedno podvigu. Podseća da je svojevremeno kada je njegov otac u novom osnivao Učiteljsku  i Muzičku školu u Crnoj Gori bila samo jedna operska pjevačica, sada ima šest muzičkih škola u kojima se uči solo pjevanje  a čak  75 takmičara učestvuje na ovom festivalu.

– Mislim da je to velika stvar, uvjeren je Homen kao što je siguran da je sve to   odjek  onoga  što je započela  Bruna Špiler, nastavili njeni bivši đaci koji  su pjevali svuda po Evropi, a produžavaju studenti njenih đaka, studenti  Radmile Smiljanić,ali  i učenici  Mirele Šćasni.

-Ja sam oduševljen i programom i organizacijom ovog festivala, kao i Herceg Novim, rekao je Miroslav Homen.

Zabilježili smo i ocjenu direktorke festivala, predsjednice NVO Bruna, Mirele Šćasni.

Mislim da je atmosfera bila jako dobra, da je žiri super sarađivao. Ono što je meni od velike važnosti je da su ovi okrugli stolovi funkcionisali fantastično i da su svi učesnici imali mogućnosti da razgovaraju sa članovima žirija jer su ocjene ove godine bile javne i svako je istakao svoje bodove. Mogli su čuti koje su zamjerke i kako da poboljšaju svoje pjevanje.

Uoči desetog  izdanja festivala i organizatori i gosti apeluju da nadležni u gradu koji je pokrovotelj festivala ali i u Crnoj Gori  ovoj manifestaciji daju značajniju podršku. Opravdanje nalaze  u činjenici da je ovaj festival odlična promocija kulturne tradicije Herceg Novog, s druge strane i kvalitetnih mladih operskih pjevača kojima se u Herceg Novom otvaraju vrata evropskih operskih scena.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close