ДруштвоИздвојено

VEKTRA BOKA DUGUJE RADNICIMA 500 GODINA STAŽA

Bivši radnici „Vektra Boke“ , preduzeća koje je 2015. godine otišlo u stečaj, okupili su se danas u ispred hotela „Plaža“ kako bi još jednom skrenuli pažnju  nadležnih da ne mogu da ostvare prava iz radnog odnosa, a koja su im Ustavom zagarantovana ali su i u skladu sa Zakonom o stečaju.

Riječ je o njihovim potraživanjima koja su Planom reorganizacije svrstana u treći isplatni red a odnose se na uplatu poreza i doprinosa, u ukupnom iznosu, kako tvrde, oko 500 godina za 150 radnika. Odlukom Ustavnog suda iz juna 2018. potraživanja radnika prioritetna  su u odnosu na ostale  i  moraju biti isplaćena u prvom isplatnom redu, na šta su ponovo danas upozorili nekadašnji zaposleni tog preduzeća.

Predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“ Đorđe Rajak kazao je da su se danas ponovo okupili  da traže  ono što su zaradili i  da ne žele da bilo ko ispolitizuje skup.

-Pitamo poslodavca gdje je naš zarađeni novac koji je trebao da se uplati u razne fondove koji smo mi zaradili. Ko ga je uzeo, ko ga je prisvojio i gdje je nestao? Mi sad ne možemo ostvariti svoja prava na penziju, nemamo pravo na sve druge bonitete i svi smo doveli svoje porodice u rastrojstvo i u čistu bijedu. Pitamo ih zašto niko ne poštuje Ustavni sud i njegovu odluku. Ponavljam Privredni sud, Poreska uprava i poslodavac, piotamo ih zašto je to tako?

Rajak  je kazao i da bivši radnici imaju pravo na otpremnine i da su im iz menadžmenta kazali da donesu  dokaz o radnom stažu.

-Donijeli smo a oni su zaključali vrata. Donijeli smo M4 obrazac i čekaćemo da otvore i jedino tako možete dokazati da imamo  pravo na otpremnine-poručio je Rajak.

Iz NVO „Bivši radnici Vektra Boke“ su tražili da se izda privremena mjera da menadžment ne može otuđiti dio imovine dok se radnici ne obeštete.

U prijevremenu penziju, nakon 34 i po godine rada otišao je Milivoje Mračević kada je Vektra Boka otišla u stečaj.

– Nije uplaćeno pet godina. Sad su platili 2010. i 2011. i dva mjeseca 2012. godine. Meni je umanjena penzija na 0, 35 posto za svaki mjesec od kada sam otišao u penziju 2016. Žalosno je, šta od nas rade i što su preuzeli dug “Vektra Montenegro” i prebacili na “Vektra Boku” te smo mi dobili stečaj. Oni su se jednim potezom oslobodili preko 130 radnika. Sa neodređenog radnog mjesta su poslati na ulicu -rekao je Mračević.

Milenija Radulović ima  27 godina uplaćenog radnog staža a odradila je  31  i po godinu. Penzija joj je 130 eura. Osim što joj duguju 4, 5 godine, tvrdi da je poslodavac maltretirao dok je radila.

-Omalovažavali su me i ukidali mi bodove jer sam za radnike tražila platu. Nismo imali platu, topli obrok i prevoz. Govorili su mi da će me srediti i jesu, prebacili su me na drugo radno mjesto, smanjili bodove dok nisam stekla 60 godina da odem što prije u penziju i pobjegnem od njih – rekla je Radulović.

Sa današnjeg skupa  je poručeno da će poslodavcu  dati rok od sedam dana da im ispuni uslove, a okupiće se ponovo narednog četvrtka u isto vrijeme ispred hotela “Plaža”.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close