ДруштвоЕкономијаИздвојено

VEKTRA BOKA I ZVANIČNO IZAŠLA IZ STEČAJA – POČINJE PRIMJENA PLANA REORGANIZACIJE

Nakon izlaska iz stečaja u kompaniji Vektra Boka imaju ozbiljne planove za nastavak poslovanja i pripremu turističke sezone ali i da na jesen sa strateškim partnerima započnu dugo očekivane investicije. Obaveze kompanije su i strogo poštovanje plana reorganizacije i izmirenje dugova prema svim povjeriocima.
Po riječima predstavnika te kompanije Milića Popovića za izmirenje tih obaveza neće čekati pet godina koliko je predviđeno planom jer su one već jednim dijelom sanirane.
– U skladu sa novom uredbom Vlade CG koja je dala šansu poreskim obveznicima da u narednih pet godina izmire svoje obaveze mi smo iskoristili tu priliku i na taj način odredili realne termine servisiranja tih obaveza prema državi, koje iznose oko dva miliona eura. Izmirene su dvije rate prema OTP banci i ostala je jedna kako bi podmirili cijeli paket obaveza Vektre Montenegro i svih njenih ćerki kompanija a u tom paketu je dugovanje Vektre Boke od 3, 2 miliona koji smo mi naslijedili iz pretprivatizacionog perioda. To znači da smo servisirali 50% ukupnog zaduženja koje imamo u planu reorganizacije Vektra Boke –objasnio je Popović.
Kako ističe, aktivnosti su usmjerili na pripremu turističke sezone. Raspisan je oglas za 90 radnih mjesta na sezonskim poslovima u hotelu Plaža i drugim objektima kojima raspolaže kompanija. Nakon sezone, prema najavama Popovića, nastojaće da sa strateškim partnerima počnu investicije i gradnju hotela Tamaris i Igalo i rekonstrukciju hotela Plaža.
– Imamo više zaintereosvanih strateških partnera, od velikih kompanija koje dolaze iz UAE do evropskih kompanija koje imaju franšize velikih brendova kao što su Hilton, Šeraton… Tu je prvashodno riječ o Soravija grupi i još nekim grupacijama koje su zainteresovane da investiraju u prevashodno tri hotela: Plažu Igalo i Tamaris. S obzirom da imamo plansku dokumentaciju vezno za lokaciju hotela Tamaris i da u dobrom dijelu imamo plansku dokumentaciju za rekonstrukciju i hotela Plaža vrlo je moguće, dakle od jeseni, očekivati intezivnije poslove na tom planu. Do tada slijede poslovi na održavanju turističke sezone i održavanje tekućeg poslovanja. Naša očekivanja su u tom smijeru velika –kazao je Popović, napominjući da je još uvijek aktuelan problem restitucije za zemljište na lokaciji hotela Igalo, parka Boke kao i na Žanjicama, i da očekuju od države adekvatan odgovor po tom pitanju.
-Potpuno je jasno da strateški investitori žele čiste imovinsko-pravne odnose, da znaju gdje i u šta ulažu, da bi njihov kapital bio siguran i da realizujemo zajedno to što smo planirali. Imamo veliko interesovanje strateških partnera i otvorene dogovore sa njima čak sa nekima su u predugovornoj fazi- kazao je Popović.
Objašnjava i da je jasno da bi za Herceg Novi ali i samu Vektra Boku bilo značajno da investicije počnu na lokacijama koje su „čiste“ ali da ali da je kompaniji Vektra Montenegro, koja je vlasnik, jako bitan svaki kvadrat zemljišta za koji je svojevremeno platila preko 33 miliona eura.
Popović dalje objašnjava da se u skladu sa zakonom svi rokovi koji su bili predviđeni planom reorganizacije pomjeraju za godinu nakon što je usvojeni plan verifikovan od Apelacionog suda i dobio končano rješenje od Privrednog suda. ukupne obaveze koje ima Vektra Boka su oko 12, 93 miliona eura.
Navodi i da će i najvjerovatnije svi radnici koji su bili angažovani tokom stečaja a koji su se dokazali na svojim radnim mjestima ostati u firmi.
– Mi smo u obavezi da raspišemo konkurs što smo i uradili za prijem radnika. Svi ljudi koji budu ispunjavali uslove pri čemu će se uvažiti i činjenica da su već radili kod nas, da su se tu potvrdili kroz poslove koje su obavljali imaju šansu, u 99 procenata i da ostanu -kazao je Popović.
Predsjednik sindikalne organizacije Vektra Boka Vojin Miljanić kazao je da bi 28 radnika Vektra Boka trebalo da utvrde kakav je njihov radni status. Kaže i da su svi spremni da počnu da rade čim dobiju poziv.
Vojin Miljanic 3
Podsjeća da su bez prekida radili svo vrijeme i da očekuju da će biti ponovo zaposleni, jer su upravo oni iznjeli proteklu sezonu, koja je bila rekordna u posljednih 10 godina , jer je ostvareno oko 35 hiljada nocenja. Kako kaže, u toj grupi je i nekoliko zaposlenih koji su stekli uslov za penziju, ali ne mogu da je ostvare jer im nisu uplaćeni doprinosi.
Podsjećamo, u skladu sa planom reorganizacije u prvom isplatnom redu su potraživanja radnika koja se odnose na tri i po minimalca i 24 doprinosa u ukupnom iznosu 515. 916 eura. Ta isplata je Planom reorganizacije bila predviđena do 31. decembra prošle godine. Obaveze iz trećeg isplatnog reda, koje se takođe odnose na radnike u iznosu od 3.66 miliona eura (razlika između minimalca i stvarno zarađene plate, preostali radni staž za nepunih pet godina, prevoz i sve izvršne sudske presude koje je priznao stečajni upravnik i stečajni sudija) trebalo bi da budu izmirene u četiri rate do kraja 2020. godine.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close