ДруштвоИздвојено

VELAŠ: OKO 3.000 PREDMETA ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA BEZ KOMPLETNE DOKUMENTACIJE

Od 7. oktobra na funkciji sekretara  Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju je Vladislav Velaš, inženjer građevine- geodetski smjer, koji je nakon uspješnog obavljanja posla u beogradskoj firmi Energoprojekt, nakon 12 godina  odlučio da se vrati u svoj rodni grad i da  poslovni angažman veže za Herceg Novi. Sa novim sekretarom razgovarali smo o izazovima novog posla, nadležnostima sekretarijata na čijem je čelu, donošenju planskih dokumenata, legalizaciji, saradnji sa građanima. 

– Uvijek sam se rado vraćao u Herceg Novi, negdje je želja i postojala, a sada je tu i prilika da se vratim i da radim u struci. Nešto više od mjesec sam na ovoj funkciji, prekratko da bih donosio neke zaključke. Siguran sam da sam ipak sagledao sve probleme, izazove i mislim da smo na dobrom putu.  Radim punim srcem i mislim da rezultat ne može izostati – kazao je za naš Radio i Portal Velaš.

Ističe da je novi Zakon o planiranju smanjio nadležnosti Sekretarijata te smatra da centralizacija nije dobro rješenje. 

-Nijedan zakon nije idealan, lako je naći mane i zaista ima negativnih  primjera u praksi. Ministarstvo  je prevelika ovlašćenja i obaveze preuzelo na sebe i imamo danas posledice da se ne donose planska dokumenta, odnosno planovi koji su, po tom novom zakonu, isključivo u njihovoj nadležnosti. Posledica je da su  građani nezadovoljni.  Stupanjem na snagu ovog zakona  ukinuto je nekih 100 važećih planova i to je osnovni problem. Ukupan broj važećih državnih i lokalnih planskih dokumenata je 58, od kojih je 10 državnih i 48 lokalnih.  Veoma je mala pokrivenost
tim dokumentima.  PUP-om se ta situacija znatno popravlja i kroz direktnu  primjenu dolazimo do nekih 50% pokrivenosti teritorije opštine Herceg  Novi.  Problem je drugih 50%.  Čeka se donošenje plana generalne regulacije za koji je, opet zakonom iz 2017., rok definisan 36 mjeseci, dakle deseti mjesec naredne godine. Već sada mislim da su male šanse da plan bude donesen do tada – kazao je Velaš.

Do 16. jula 2018. godine nadležnom sekretarijatu je stiglo preko 4.500 zahtjeva za legalizaciju neformalnih objekata. 

-Nije to jednostavan  posao. Veliki je broj zahtjeva, a pored  redovnih poslova na izdavanju UT uslova, starih građevinskih dozvola, upotrebnih dozvola, sprovodimo i postupak legalizacije. Svi ti predmeti  su zaprimljeni,  nekima je tražena dopuna,  nekima donijeta obustava   postupka. U 900 predmeta je napravljeno rješenje o prekidu do donošenja plana generalne regulacije, u 3. 000 je  tražena dopuna. Ima zaista  dosta predmeta u kojima uz zahtjev nije dostavljena druga dokumentacija. Dva ili tri puta smo se obraćali podnosiocima i tražili dopunu, tako da ćemo do kraja godine pokušati da podvučemo crtu i uđemo u narednu godinu sa prilično jasnom situacijom. Pozvaćemo ih na izjašnjenje kako bi za sve te  predmete, koji nemaju potpunu dokumentaciju,  prekinuli proceduru  –kazao je Velaš.
Navodi i da je 10-ak zahtjeva odbijeno a da za oko 30 može da se uđe u postupak legalizacije.

-Prošle nedelje smo u Ministarstvu imali razgovor na tu temu, koraci koji nas očekuju, uputstvo smo dobili i očekujemo uskoro da se tim objektima koji su nelegalni izdaju UT uslovi i da krenemo u dalji postupak -navodi naš sagovornik.

Za osam mjeseci ove godine po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta prihodovano je oko 1, 6 miliona ili 52 % od planiranog. Velaš  kaže da je ta cifra jeste manja od planirane i da je osnovni razlog za to nedostatak planske dokumentacije.

Do trenutka usvajanja PUP-a 31.12.2018. veoma mali procenat, možda 3 % ili 4% teritorije imao važeću plansku dokumentaciju i tek se usvajanjem PUP-a ta situacija popravila. Tek u aprilu je PUP ušao u zvaničan registar planskih dokumenata i tek od tada je počela njegova direktna primjena. Očekujemo da  će poslednji kvartal godine da da bolji rezultat- navodi Velaš i dodaje da je  u ovoj godini sekretarijatu  ukupno podnijeto preko 1500 zahtjeva – od čega je 1200 za UTU, 76 građevinskih i 16 upotrebnih dozvola.

-Veliki je broj predmeta koji se svakodnevno obrađuju.  Po zakonu izdavanje UTU uslova je nadležnost ministarstva ali je riječ o ogromnom poslu koji svake godine povjeravaju lokalnim upravama.    Po zakonu rok za izdavanje UTU uslova je 20 dana od trenutka podnošenja zahtjeva, ali je to u praksi drugačije i traje i do 35 dana. To je iz razloga što čekamo odgovor od drugih službi, Vodovoda CEDIS-a, Katastra… Svi očekuju da to bude brže i trudimo se da nađemo rješenje i da stvarno ubrzamo proceduru i skratimo rokove. Od 7. 10 kada sam stupio na ovu dužnost imamo  266 otvorenih predmeta i 230 rješenih. To znači da je u ovih 45 dana riješeno 80 % predmeta –objašnjava Velaš.

Ističe da su svi u sekretarijatu otvoreni  za saradnju sa građanima, i da svakodnevno od 8 do 11 h primaju stranke.

-Nastojaćemo da ta saradnja bude bolja i da svima damo  odgovore i rješenja koja su u našoj nadležnosti. Prioritet nam je da skratimo rokove za rješavanje predmeta -zaključio je Velaš.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close