Друштво

VELIKA BOKEŠKA FEŠTA  I SAJAM MASLINA I VINA –  NAREDNOG VIKENDA U BIJELOJ

Okruglim stolom na temu Maslina i znameniti Bijeljani u petak će početi trodnevni programi  10.  Velike bokeške  fešte u Bijeloj, u okviru koje  će biti organizovan  Sajam maslina i vina. Ova turističko – sajamska manifestacija ove godine nije uvrštena u kalendar dešavanja 48. Praznika mimoze.

U organizaciji NVO Velika Bokeška fešta i Udruženja maslinara Boke – narednog vikenda u Bijeloj biće organizovane edukativne radionice, predstavljeni  literarni  radovi, održan  muzičko – zabavni program i Sajam maslina i vina na koji je  prijavljeno preko 40 izlagača.  Manifestaciju su pomogli  Udruženje žena Riza, Bijeljani i ljudi dobre volje  kako bi obogatili turističku ponudu  i predstavili tradicionalne vrijednosti    mjesta, Herceg – Novog , Boke  naveo je predsjednik NVO  Velika bokeška fešta,  Nikola Svilanović. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/02/Nikola-Svilanovic-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  – Manifestacije  će biti  organizovane na platou kod pumpne stanice u centru Bijele. U petak, 10. februara planiran je Okrugli sto na temu Maslina i znameniti Bijeljani . U subotu uz prigodan muzičko – zabavni program u 10 časova će početi Sajam maslina i vina, koji će obuhvatiti prodajnu  izložbu  sa prezentacijom proizovoda, maslinovog ulja , ljekovitog bilja i drugih kultura.  Vinari će izložiti svoju ponudu  a na Sajmu najavljeni su i  izlagači  meda.  Predviđeni su edukativni sadržaji , predavanja   o uzgoju, zaštiti , rezidbi, sadnji maslina, što će omogućiti  razmjenu  iskustva  stručnjaka i uzgajivača. Domaćini će za posjetioce pripremiti tradicionalno posluženje. Druženje u subotu   predviđeno je da traje do 18 časova. U nedelju su planirali organizaciju prodajne izložbe sa degustacijom maslina i maslinovog ulja od 10 do 15 časova-najavio je Svilanović.

Zbog ograničenog prostora  i uskraćene podrške šire društvene zajednice koju su imali proteklih godina  na Velikoj bokeškoj fešti neće organizovati  sadnju maslina i još neke sadržaje. Znamenitim Bijeljanima su  posvetili  sadnju masline u parku ispred Doma kulture, višenamjenskog objekta  koji  drugu godinu nije u funkciji. U toj plejadi znamenitih Bijeljana  istaknuto mjesto pripada  pomorskom kapetanu Petru Želaliću  (rođenom 1717. godine u Bijeloj)  koji je zbog svojih  podviga   proizveden u viteza Malteškog reda, stekao bogatstvo i ugled, kao i slavu jednog od najvećih pomorskih junaka Boke Kotorske. Ove godine neće biti upriličen dječiji  scenski prikaz o dolasku kapetana , što će prema Svilanovićevim riječima nastojati da organizuju tokom ljetne sezone i da  turiste,  koji pune bijelske hotele, upoznaju sa istorijskim ličnostima i  događajima vezanim za mjesto, Boku. On je podsjetio da su  Bijeljani  među prvim organizovali maskenbale i druge manifestacije, a okupljali bi se u  Radničkom   domu, mjestu gdje su postavili temelje kulturnih i drugih dešavanja . Zato Svilanović smatra da Bijeljani zaslužuju da se obnovi  Dom kulture, da  vrate mjestu stari sjaj, kao  i sve manifestacije po kojima su bili poznati.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close