Друштво

VELIKO INTERESOVANJE ZA DODJELU GRANTOVA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je 14.oktobra prvi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje nezaposlenim licima sa evidencije, vrijedan 1.2 miliona eura. Za program, koji se realizuje uz podršku Evropske unije, vlada veliko interesovanje nezaposlenih, posebno na sjeveru države.

U svim područnim jedinicama širom Crne Gore organizovane su informaciono-motivacione radionice za nezaposlena lica, na kojima je učestvovalo više od 600 zainteresovanih, navela je  pomoćnica direktora Zavoda i koordinatorka Programa grantova za samozapošljavanje Svetlana Krgović.

-Interesovanje kod savjetnika za bavljenje biznisom kroz dodjelu bespovratnih sredstava, do sada je iskazalo preko 600 lica iz Crne Gore. Trodnevne obuke i selekcije do sada je prošlo preko 200 lica sa evidencije. Radionice su samo je jedan od koraka do konačnog izbora najboljih biznis ideja i upravo biznis ideje koje  nezaposleni prezentuju na radionicama mogu biti nagrađene iznosom od 3 000 do 7 500 eura.

Nakon tri sedmice održavanja radionica podaci pokazuju da je najviše ideja iz oblasti ugostiteljskih usluga i malih zanata što je, sa aspekta Zavoda, u potpunosti prihvatljivo.

-Svaki kandidat koji je prošao informaciono – motivacionu radionicu predaje predlog projekta, lično koordinatoru Programa za zapošljavanje.  Taj predlog dalje ide na regionalni panel na procjenu i reviziju a potom na centralnu komisiju. Nakon odluke centralne komisije dobija se pismeno obavještenje da li je projekat prošao ili ne,  istakavši da sredstva jesu bespovratna, ali samo u slučaju ako ih kandidat namjenski iskoristi. U suprotnom slijede sankcije i tada se vraćaju sredstva.

U Birou rada Herceg Novi je od 4. do 6. novembra organizovana informaciono-motivacione radionice za nezaposlene iz Herceg Novog,  Kotora i Tivta u okviru prvog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje. Obuka je usmjerena na oblasti: vještine za biznis, upravljanje, planiranje u biznisu, komunikacija u biznisu, elektronsko poslovanje, finansije, zakonodavni okvir i pravila korišćenja sredstava EU.

Ideja je da se u roku od tri godine otvori oko 400 radnih mjesta. Javni poziv je otvoren do 27. novembra 2019.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close