ИздвојеноПолитика

VERIFIKACIJA ODBORNIČKIH MANDATA I IZBOR PREDSJEDNIKA SO 26. MAJA

Konstitutivna sjednica Skupštine opštine Herceg Novi na kojoj će biti verifikovani mandati 34 odbornika biće održana 26. maja sa početkom u 9 sati. To je rezultat dogovora konstituenata buduće vlasti u našem gradu, predstavnika Demokratske Crne Gore, DF-a, Novske liste, SNP-a i koalicije SDP-Ura,  koji je postignut na sinoć održanom sastanku. Podsjećamo, sinoć je dogovoreno  da Stevan Katić iz Demokratske Crne Gore bude predsjednik opštine Herceg Novi a Miloš Bigović iz DF-a predsjednik Skupštine opštine, čiji izbor će biti potvrđen na sjednici 26. maja.

U izjavi za naš radio nosilac liste Demokrata i kandidat za predsjednika opštine Stevan Katić je potvrdio i da je dogovorom predviđeno da potpredsjednici opštine budu  iz Novske liste i SNP-a, a kandidati će biti poznati za dva, tri dana.

-Veoma smo zadovoljni što smo već nakon drugog sastanka usaglasili stavove po svim pitanjima, usaglasili koalicioni sporazum o konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u opštini Herceg Novi.  Taj dokument je proslijeđen svim konstituentima na izjašnjavanje, kako bi ga razmatrale i sve partije koje će činiti buduću zakonodavnu i izvršnu vlast, kazao je Katić.

U smislu programskih odrednica, kako navodi,  izvukli su suštinu iz svih pojedinačnih programa konstituenata buduće vlasti i usaglasili principe: uspostavljanje demokratske, odgovorne vlasti, poštovanje principa zakonitosti i vladavine prava, vršenje lokalne vlasti u interesu svih građana, afirmacija načela javnosti i transparentnosti u radu lokalne vlasti, afirmacija principa depolitizacije lokalne samouprave, insistiranje na nultom stepenu tolerancije prema korupciji na lokalnom nivou, ostvarivanje prava građana na lokalnu samoupravu na principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, afirmisanje  građanskih, turističkih, istorijskih i kulturnih vrijednosti Herceg Novog.

-Definislai smo i princip da se na mjestima “po dubini” lokalne samouprave postavljaju isključivo stručni, odgovorni i profesionalni pojedinci, odnosno kadrovi koji će raditi  u interesu lokalne samouprave čime ćemo realizovati  depolitizaciju kadrova o kojoj smo pričali. Suština je da se poštuje zakon, a to znači da ćemo putem konkursa odabirati kadrove-kazao je Katić.

Prioritet buduće vlasti, kazao je on, su pripreme, odnosno intezivnije aktivnosti  kako bi grad što spremnije dočekao turističku sezonu, zatim deblokada Turističke organizacije, ali i sagledavanje zakonskih mogućnosti za usvajanje izmjena i dopuna o budžetu kao i rješavanja pitanja bolnice Meljine i Instituta Igalo.

-Naša opština ne samo da je imala dva predsjednika opštine nego i dva budžeta. Moraćemo da sagledamo na koji način nam zakon dozvoljava da radimo izmjene i dopune budžeta, kako bi se jasno na koliko su projektovani prihodi i rashodi. Već na jednoj od sledećih sjednica moraćemo da pripremimo finansijski plan TO kako bi se deblokirao njen rad, jer je nedopustivo, da je TO na pragu sezone u blokadi. Snažno ćemo se za zalagati i vršiti pritisak prema državnoj vlasti da bolnica u Meljinama uđe u sistem javnog zdravstva a takođe ćemo insistirati da se stavi moratorjim na prodaju Instituta Igalo-kazao je Katić.

Ističe i da sve partije, članice buduće koalicije, imaju autonomiju odlučivanja u odnosu na svoje centrale kada su u pitanju programske odrednice i kadrovska rješenja.

Ističe da su predstavnici buduće vlasti u Herceg Novom brzim dogovorom koji su postigli oko formiranja koalicije  pokazali koji je to recept za smjenu  DPS-a i na državnom nivou ali i kako se u interesu grada i građana mogu prevazići različitosti u programskim opredjeljenjima partija.

-Mi smo u Demokratskoj Crnoj Gori na početku govorili da se zalažemo za široku kolaciju. Međutim nakon konsultacija sa ostalim političkim subjektima sa kojima smo počeli pregovore dogovoreno je da se za sada zadržimo na na tome da vlast čini 19 odbornika ali nije isključeno da razgovaramo i sa ostalim građanskim listama koje su ušle u parlament-zaključio je Katić.

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close