ДруштвоИздвојено

VI REDOVNA SJEDNICA SO HN: PRVA TAČKA O BOLNICI MELJINE

Dnevni red šeste redovne sjednice SO Herceg Novi koja je počela jutros proširen je sa sa šest tačaka, a zasjedanje je počelo informacijom o aktuelnim dešavanjima u Opštoj bolnici Meljine.

Ovu temu za proširenje dnevnog reda predložio je predsjednik SO Miloš Bigović koji je rekao da je obaveza Skupštine da se izjasni po tom pitanju zbog situacije i stanja u kojoj se ta ustanova nalazi. On je kazao i da je razlog više da odbornici danas raspravljaju o tome, činjenica da je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević nedavno u Herceg Novom rekao da ga Bolnica i ulaganje u nju ne interesuje do okončanja sudskog spora kao ni socijalni status zaposlenih. Odbornik DPS-a Slobodan Radović je kazao da je veoma važno razmotriti informaciju o statusu i aktuelnim dešavanjima u Bolnici ali je i predložio da se o toj temi sazove hitna vanredna sjednica na koju bi bili pozvani i ministri finansija i zdravstva.

Odbornica Demokrata Tamara Vujović je kazala da Opština nije direktni učesnik u postupku raskida ugovor ali da je  opština  ipak odgovaran partner i zabrinuta za zdravstvenu zaštitu građana. Podsjetila je da su 15. februara uputili dopis ministru zdravlja tražili sastanak i da nije bilo odgovora.

-Zahtjev je ponovljen 15. marta u cilju razgovora rješavanja pitanja bolnice. Dobili smo odgovor da nisu u mogućnosti da zakažu sastanak zbog obaveza ministra finansija. Dopis je ponovljen i u aprilu i nismo dobili odgovor. Zato mislim da je predlog odbornika Radovića da ih pozovemo na ovu sjednicu besmislen.- kazala je Vujović.

Odbornici Jovan Subotić, Dragan Šimrak i Dragana Stranišić saglasni su da se zakaže vanredna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda – informacija o stanju bolnice ali smatraju da tu temu treba danas započeti.

DANAS SASTANAK MENADŽMENTA BOLNICE I MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Maja Bakrač, odbornica DPS, rekla da je greška Vlade i ministarstava što nije formirana komisija za praćenje privatizacije ali i da moraju poštovati zakonski propisi. U ovom slučaju će se status bolnice riješiti nakon okončanja sudskog spora. Ona je kazala da opština ima mogućnost da u skladu sa zakonom obezbjedi zdravstvenu zaštitu građanima i pitala predstavnike lokalne vlasti zašto sami ne krenu u izgradnju gradske bolnice jer im zakon to omogućava.

Predsjednik Skupštine Miloš Bigović je kazao da se sistematski bolnica uništava na način da osoblje samo ode a da bi neki privatni investitor ušao u posjed te imovine.

-Adresa koja treba da riješi taj problem je Vlada Crne Gore, a mi smo spremni da damo doprinos.

Odbornica Bakrač istakla je da Vlada i Ministarstvo sve rade u okviru svojih mogućnosti i u skladu sa zakonom.

-Sve je u nadležnosti Atlas grupe. Danas je zakazan sastanak menadžmenta bolnice i ministasrtstva zdravlja, istakla je Bakrač.

Odbornik Živko Krunić istakao je da se trenutno odvija završni čin zatvaranja bolnice kako bi izgubila licencu.

-Moramo svi zajedno da se pokušamo oduprijeti daljoj devastaciji bolnice, kazao je Krunić.

Slobodan Radović je predložio da se iz Budžeta Opštine opredjele sredstva za dvije plate zaposlenima u bolnici Meljine, na šta je predsjednik Skupštine Bigović dao predlog da Radović, kao ugledni privrednik, opredjeli četiri plate i da zajedno daju doprinos.

Da je riječ o unaprijed pripremljenom scenariju tendera za privatizaciju ustvrdio je odbornik Jovan Subotić.

-Činjenica je da je ugrožena zdravstvena zaštita građana. S druge strane, bolnica je od vitalnog značaja i za buduće investicije u ovo područje. Katastrofalna je greška ne formirati komisiju za praćenje privatizacije i bilo bi pošteno da se ti ljudi koji su odlučivali o privatizaciji povuku, odgovaraju, kazao je Subotić.

Predsjednik Opštine Stevan Katić ponovio je da je jedini način da se riješi status bolnice Meljine da država preuzme sve zaposlene do okončanja sudskog spora jer je riječ o javnom interesu.

Procedure se ne mogu preskakati, a sigurno je da će Vlada riješiti problem u vrlo skorom roku kazao je odbornik Slobodan Radović.

-Više ćemo znati nakon razgovora menadžmenta  i predstavnika Ministarstva zdravlja  kako bi imali više podataka za predstojeću vanrednu sjednicu uz prisustvo relevantnih organa iz države. Siguran sam da će Vlada ovo riješiti u vrlo skorom roku ali se ne mogu preskakati procedure i zakon, kazao je Radović.

U raspravu se uključila odbornica Simonida Kordić i istakla da su izgleda svi krivi samo je Vlada nevina.

Veoma je važno da Vlada koja ima ključeve rješenja čuje da aktuelna novska vlast ne sjedi skrštenih ruku i nastoji da u svojim mogućnostima pokuša da iskaže svoj stav. Mi smo izlaskom na ulicu pokazali na legitiman način šta mislimo. Naša poruka je vrlo jasna da je javni interes važniji od privatnog i tražimo da Vlada proglasi ovu bolnicu ustanovom od javnog značaja i da, proglašenjem lex specialisa, integriše zaposlene u javni zdravstveni sistem, kazala je Kordić.

Jasni zaključci bi trebali biti, kako je istakla dr Tamara Vujović, da Skupština Opštine daje punu podršku bolnici Meljine u njihovim zahtjevima, te da predlaže Vladi i resornom ministarstvu da preuzme finansiranje zaposlenih na isti način koji se to radi u drugim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Odbornica SD, Tatjana Fanfani rekla je da posebnu odgovornost osjeća jer je iz partije iz koje je ministar zdravlja. Ona je ponudila da posreduje kako bi što prije došlo do sastanka sa ministrom Hrapovićem.

–Smatram da ulica nije rješenje i da nije potrebno politizovati priču o Meljinama, kazala je Fanfani.

U toku je kraća pauza pred usvajanje zaključaka po pitanju aktuelne situacije u bolnici Meljine.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close