ДруштвоТуризам

VIKEND NA ORJENU – NOVI PROGRAM AGENCIJE ZA RAZVOJ I ZAŠTITU ORJENA

„Vikend na Orjenu“  nova je manifestacija koju realizuje gradska  Agencija za razvoj i zaštitu Orjena kroz dva programa –  Planinarski uspon na Veliki Kabao, danas, a  sutra kroz  Prvo prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe.

Veliki Kabao,  najviši vrh primorskih Dinarida, na 1894 metra nadmorske visine, na granici hercegnovske i kotorske opštine, a u zoni tromeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, poznat po rijetkoj šumi munike, endemske  vrste bore je današnje odredište izletnika i planinara.  Staza do Orjenskog sedla i vrha Orjena je tehnički laka, zbog visinske razlike svrstavana je u srednje tešku i pogodna je za planinare i spremnije rekreativce. Zanimljivo je i da je  ovo najstarija  planinarska staza u Crnoj Gori, sudeći prema  istorijskoj priči  iz 80-tih godina  19-og vijeka, izvedena  specijalno za izlazak princa Rudolfa Habzburga.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/Proslogodisnja-Radionica-tradicionalne-gradnje-u-kamenu-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Za sutra je najavljeno Prvo prvenstvo u gradnji suvomeđe,  na terenu kod planinarskog doma „Orjen sedlo“ , na  1600 metara nadmorske visine, na mjestu spajanja „međa“ hercegnovske i kotorske opštine. Cilj ovog sportskog ali i kulturnog  i zabavnog  događaja je  valorizacija lokalne kulturne baštine osvjedočene u upotrebi kamena kao osnovnog građevinskog materijala. Kamen je ne samo vrijedan i vrlo trajan materijal za gradnju , već i veoma prepoznatljiv turistički simbol mediteranskog kulturnog kruga i dobrog dijela Dinarida. Za potrebe Prvenstva Crne Gore u gradnji suvomeđe planinari su prilagodili bućarski zog na Orjenskom sedlu, nasuli novi sloj pijeska,  transportovali zamašnu kubikažu kamena, tako da ovog iskonskog materijala na Orjenu sigurno neće zafaliti, poručili su.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/Priprema-terena-za-Prvenstvo-Crne-Gore.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

„Vikend na Orjenu“  realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi, gradske Turističke organizacije i PSK Subra.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close