Економија

VLADA I PRIVREDNICI ZAJEDNO U PROMOCIJI DOMAĆIH PROIZVODA „KUPUJMO DOMAĆE“

Vlada Crne Gore, u saradnji sa Privrednom komorom i u partnerstvu sa trgovačkim lancima i proizvođačima, pokreće snažnu kampanju za promociju domaćih proizvoda i usluga pod nazivom „Kupujmo domaće“. Tim povodom danas je u Privrednoj komori održan sastanak predstavnika učesnika kojem su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik PKCG Vlastimir Golubović, navedeno je u zajedničkom saopštenju ministarstava i Privredne komore.

Zajednički, partnerski rad doprinjeće rastu crnogorske ekonomije, boljoj poziciji proizvođača i uspjehu preduzetničkih inicijativa što treba da doprinese otvaranju značajnog broja novih radnih mjesta, da postojeća budu sigurnija, održivija, bolje plaćena, istakao je potpredsjednik Simović i iskazao uvjerenje da će u nastavku projekta biti i formalno potvrđena spremnost i uključenost  sektora  turizma.

-U sinergiji dobrih ideja iz svih sektora, siguran sam da će partnerstvo imati za rezultat ono što se zove – dobro Crne Gore, dobro za ekonomiju Crne Gore, dobro svih građana Crne Gore“, poručio je Simović.

Kampanja „Kupujmo domaće“, kako je istakao, nije kampanja, već treba da bude redovan i kontinuiran posao svih partnera na projektu.

-Ključna pozicija, siguran sam, pripada potrošaču – građaninu. U trenutku kada donosi odluku da kupi domaći proizvod svaki građanin odlučuje da doprinese otvaranju novih radnih mjesta, odlučuje da ojača fondove za dalje unapređenje obrazovanja, zdravstva, infrastrukture, kulture, sporta i socijalne brige o onima kojima je potrebna. Kupovinom domaćih proizvoda, građanin doprinosi i rastu konkurentnosti domaćih proizvođača i, u konačnom, rastu svog životnog standarda”, kazao je Simović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da Crna Gora, kao članica Svjetske trgovinske organizacije (STO) i potpisnica CEFTA sporazuma, uslovljena da ne smije i ne može da favorizuje domaće proizvode u odnosu na uvozne, ali ono što može jeste da ih učini vidljivijim.

-Ono što sigurno možemo je da vas pokažemo, da se ponosimo onim što je prizvedeno u Crnoj Gori i da našim građanima pošaljemo dvije važne poruke: sve ono domaće što kupite u našim radnjama ostaje u našoj državi u iznosu od 80%-85% i sve ono što kupimo pomaže našim proizvođačima i firmama da budu bolje, da se razvijaju, da ljudi koji u njima rade redovne primaju plate. Jer, kad se vi razvijate, tako i država može da se razvija, kazala je ministarka Sekulić.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je objasnio da inicijativa ove asocijacije i dva ministarstva treba da doprinese boljem pozicioniranju domaćih proizvoda na tržištu i podizanju svijesti potrošača  – građana i privrede – o domaćim proizvodima i uslugama.

Na početku projekta „Kupujmo domaće“ biće realizovana ideja da Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, i PKCG u saradnji sa trgovačkim lancima Voli, HD Laković, Aroma, Idea, Franca i Megapromet, otpočnu specijalno obilježavanje proizvoda koji se nalaze u pomenutim marketima.

Foto: gov.me

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close