ДруштвоИздвојено

VLADIMIR ARSIĆ: GRAD NIJE PRLJAV ONAKO KAKO SE PREDSTAVLJA

Nabavkom novih specijalnih vozila, pojačanjem sezonske radne snage, boljom dinamikom odvoza otpada znatno je bolja situacija na javnim površinama u gradu i rivijeri, u odnosu na početak sezone, što se tiče javne higijene i komunalnog reda.

Direktor doo “Čistoća Herceg” Novi Vladimir Arsić,  koji  je prije nepuni mjesec imenovan za prvog čovjeka ovog komunalnog preduzeća  kazao je za Radio HN  da je novi menadžment Čistoće krenuo u jednu potpunu reformu preduzeća po svim osnovama.

-Moramo priznati da je početak turističke sezone bio poprilično nepripremljen, što se najviše  odnosi na kadrovska rješenja, probleme čistaće javnih površina, kao i vozača na specijalnim vozilima. Nije bilo dovoljno radnika. Uspjeli smo  prije nekoliko dana da taj  problem saniramo , time što smo se dogovorili sa Agencijom iz Srbije da obezbijede radnike i oni su stigli, već  ispunjavaju svoje zadatke, što je bio prvi kriterijum za početak poboljašanja naših usluga u čistoći grada, naveo je Arsić.

Drugi problem  s kojim se susreće preduzeće,  o čemu je upoznata i lokalna uprava, je tehnička opremljenost vozila, stara i preko 20 godina.

-Pokušali smo da određenim mehanizmima riješimo i problem enormne  potrošnje goriva, koji je bio karakteristika u radu ovog preduzeća. Uspjeli smo da na svim vozilima za prevoz otpada uvedemo “gps”  sistem  za kontrolu njihovog kretanja, kao i sondu za potrošnju goriva, što je dalo prve značajnije rezultate, ukazao je Arsić.

 INOVIRAN VOZNI PARK

-Na ulicama od juče  je novo vozilo, koje je kupljeno, po posljednjoj javnoj  nabavci, dovezeno iz Njemačke, čija je vrijednost 78.000 eura. Sredstva su obezbijeđana iz kreditnog zaduženja Opštine. Za početak  je , po  linijskim kategorijama,  vozilo  opredijeljeno za rivijeru  i ono tamo obavlja skupljanje otpada, a može da opslužuje kompletan prostor Opštine HN.

Juče je takođe dopremljena nova čistilica iz Hrvatske,  koja je koštala 20.000 eura, donacija Turističke organizacije Herceg Novog,  kao doprinos  turističkoj privredi i uređenju javnih površina.

Akcenat je stavljen na čišćenje graničnog pojasa oko Debelog brijega s obzirom na ogromno  odlaganje otpada od strane turista, koji ulaze u zemlju.

-To radnicma  odvlači dobar dio vremena i skreće pažnju sa prioritetnih stvari, koje moramo da odradimo na Šetalištu. Pokriveni su i rubni dijelovi grada. Takođe, je prioritetno  pranje ulica u centru, trgova, Starog grada, prema Muzičkoj školi , kao i stepeništa 28. Oktobra  do Njegoševe ulice. Obavljeno je  pranje prostora od Gradske kafane do Novljanke, uz asistenciju  Komunalne policije i  Službe zaštite i spasavanja. Šetalište od Škvera do tunela se pere svake noći,  a povremeno  do Galeba, potvrdio je Arsić.

Prema njegovim riječima, strategija odlaganja otpada i ponašanje građana u načinu odlaganja otpade su jedan od prioritetnih ciljeva, kojima će se ubuduće baviti  sa lokalnom samupravom. Kultura  u odlaganju otpada  je nešto što bi stvorilo sasvim drugačiju viziju u gradu.

-Grad nije prljav, onako kako se to predstavlja. Kontejneri sa suvim i vlažnim otpadom su prazni. Ali pokazana je bahatost određenih  fizičkih i privrednih lica sa odlaganjem otpada kad mu nije  vrijeme (od 21 do 06 časova ujutro). Odbačena kartonska ambalaža i kabasti materijal čini neuređen prostor  i stvara daleko ružniju sliku , nego što ona objektivno jeste, ocijenio je on.

Shodno Odluci o upravljanju čvrstim otpadoma u saradnji sa Komunalnom policijom i  pomoću inkasanata podijelili smo 1.000 flajera za odlaganje otpada.   Vidimo da ima pomaka i u ovom segmentu, posebno na Šetalištu, ocijenio je Arsić.

Deponija na Tisovim gredama na Ublima je sanirana nakon što je prije desetak dana došlo do zapaljenja dijela odlagališta.

-Uspjeli smo  da saniramo taj požar. U saradnji  sa lokalnom  samoupravom  napravili smo  prilazni put  donjem dijelu  i otpad se odvozi na taj dio deponije, čime smo regulisali još jedan veliki problem, sa kojim smo se suočili  na samom početku, dodao je Arsić.

FINANSIJSKA KONSOLIDACIJA

-Preduzeće je u nezavidnoj finansijskoj  situaciju sa velikim dugovima, koji potiču  iz prethodnog perioda  i velikim kreditnim zaduženjima. Velika su dugovanja prema zaposlenima za neplaćene prekovremene sate od 2015. do 2017. godine i isplata kompletnog bruto iznosa plata, oko penzionog osiguranja. Od prvog januara 2018. godine uplaćivan je samo neto iznos, po bruto iznosu dugovanja iznose preko 300.000 eura.  Prema dobavljačima smo pokušali da stabilizujemo dug,  s obziorm da je u ljetnim mjesecima znatno bolja  naplata nego u zimskom periodu. Pokušavamo da izmirujemo dnevne troškove  ka posebnim dobavljačima, koji se bave opremanjem naše tehnike i angažovanjem za urgentnu popravku automobila nastojimo da ih isplatimo odmah , objasnio je Arsić.

“Čistoća” ima dugovanja prema bankama iz ranijeg perioda ,kada je ova firma riješavala stambene potrebe zaposlenih.

– To je karakterističan problem u firmi , gdje je oko 800.000 eura,  podignuto za izgradnju stambene zgrade, a vratilo se do sada 500.000 eura,  dok nisu naplaćivani mjesečni anuiteti od zaposlenih koji su uzeli kredit. Sad  se ušlo u procedure određene naplate od njih.  Ostao je problem reprogarama duga za neisplaćene doprinose ,što  ne trpi  odlaganje, rekao je Arsić.

On je podsjetio da je  preduzeće zaduženo  sa 250.000 eura za investicije i   razvoj, od čega je 150.000 opredijeljeno za investicije , a 100.000 za vraćanje određenih troškova preduzeća. Anuiteti na mjesečnom nivu  su vrlo visoki.  Akcenat je na službu naplate i oni su izuzetno aktivni na terenu. Nastojimo da naplatimo sve ono što su naša potraživanja, kazao je Arsić.

Postoji i problem takozvane zastare računa u vrijednosti  oko 850.000 eura. Planiramo ovih dana dinamku da pokušamo da dio tih sredstava naplatimo i time poboljšamo naše stanje i od poboljšanja dnevnih  priliva riješavamo i postojeće probleme, ukazao je on.

UREĐEN AZIL NA DIZDARICI

-Situacija je bolja  u Skloništu za napuštene životinje na Dizdarici. Nabavljeno je prije desetak dana – novo vozilo  za azil, koje je koštalo 3.400 eura.  Povelo se računa o  sređivanju prostorija. Sad je to primjereno mjesto,  napravljen je veći broj bokseva, tende za zaštitu životinja.  Imamo  i donatora za hranu za pse, koji ne  želi da mu se ime spominje u javnosti. Želim ovom prilikom da  mu se zahvalim, naveo je direktor doo “Čistoća” Herceg-Novi Vladimir Arsić.

Nabavljena je nova oprema  za veterinarske usluge , prateća oprema za hvatanje pasa. Trenutno je u azilu smješteno 94 napuštenih pasa, što je za 20 jedinki više nego prošlog mjeseca.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close