ДруштвоИздвојено

VODOVOD HERCEG NOVI:  NOVI  CJEVOVOD U TJESNOM KLANCU, EFIKASNO OTKLANJANJE KVAROVA, MONITORING GLAVNOG GRADSKOG CJEVOVODA

Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. završilo je  izgradnju novog cjevovoda u dužini od 550 metara u Sutorini, a na zahtjev mjesnih zajednica Sutorina i Mojdež. Cjevovod je položen duž postojećeg šljunkovitog puta, od Sutorine ka Mojdežu,  koji treba da bude asfaltiran i postane dio lokalne putne mreže.

Radovi su počeli 22. maja, a voda je duž cijele dionice potekla  nakon osam dana, iako su radovi potrajali duže. Radni tim „Vodovoda i kanalizacija“  radio je u dvije smjene, pod otežanim uslovima zbog visokih temperatura, ali zbog potrebe da mještani u što kraćem roku dobiju vodu. Cjevovod je prečnika 50 mm, sa  11 priključnih šahtova i dva podzemna hidranta. Od priključnih šahtova omogućene su veze  za objekte u  širem zahvatu.

Radovi su obavljeni fazno i po ubrzanoj dinamici, sa angažovanjem većeg dijela radne jedinice za održavanje vodovodne mreže, sa 6 vodoinstalatera, 10 kopača, dva majstora bravarske struke i četiri radnika građevinske grupe, sa poslovođom Slavomirom Porobićem i šefom na mreži Mićom Bekom. Po završetku radova u cjevovodu je izmjeren pritisak od 4 atmosfere, što zadovoljava kriterijume za redovno i uredno snabdijevanje potrošača na ovom području. Ukupni troškovi su  15.000, eura i do sada  je sredstva obezbijedio hercegnovski „Vodovod“ . Da su poslovi bili povjereni nekoj drugoj firmi cijena bi bila sigurno dva do tri puta veća.

Od juna  radna jedinica „Vodovoda“ za održavanje vodovodne mreže radi u dvije smjene radi povećanog obima posla na sanaciji kvarova, a u cilju smanjenja nekontrolisanog odlivanja vode. U maju je otklonjeno  159 kvarova od čega 70% po reagovanju na dojavu o kvaru. Za poređenje je podatak iz aprila kada je otklonjeno 136 kvarova sa 80% brzinom reagovanja (107 otkonjena kvara) u toku jednog dana. Po ovim pokazateljima, Herceg Novi je, zapravo, već od aprila ušao u ljetnju turističku sezonu. Naime, u martu  je otklonjeno ukupno 79 kvarova iako je i tada brzina jednodnevnog reagovanja bila 80%, a otkonjena su 63 kvara.

Od kraja maja, oformljena je posebna radna grupa za monitoring glavnog cjevovoda, od Opačice do Kamenara. To znači redovni obilazak cjevovoda po dionicama,  uviđaj u stanje cjevovoda kao i njegovog pojasa,  blizina objekata -kuća, zidova, saobraćajnica  – koji vrše negativan uticaj na cjevovod. Izvršeno je evidentiranje problema i anomalija, pa se pristupilo saniranju. Otkriveno je nekoliko mikrolokacija sa procurivanjima, na ventilima i drugim pozicijama, koje otklanjaju  ekipe vodoinstalatera i bravara „sa mreže“. Time je dodatno smanjen tehnički gubitak i na glavnom, magistralnom cjevovodu, navedeno je u saopštenju iz hercegnovskog “Vodovoda”.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close