ДруштвоИздвојено

VODOVOD HERCEG NOVI: SAOPŠTENJE POVODOM POŽARA U HE “PLAT”

Nesreća, koja se juče (10. januar) dogodila na HE “Plat” u Cavtatu, nastajanjem požara u hidrotehničkom tunelu, pri čemu su stradali radnici hidroelektrane, dva života su izgubljena, dok se za jednom osobom još intenzivno traga, pobudila je duboko saosjećanje u hercegnovskom “Vodovodu i kanalizaciji”, kao i Opštini Herceg Novi. Iskreno saosjećamo sa porodicama postradalih i sa rukovodstvom HE “Plat” u ovim teškim momentima i izražavamo saučešće, saopšteno je iz hercegnovskog Vodovoda.

Herceg Novi je uvezan u sistem Hidroelektrana na Trebišnjici i indirektno sa HE “Plat”. Odnosno, hercegnovska voda je dio te količine iz Trebišnjice koji je preusmjeren za snabdijevanje Herceg Novog. Iako su hidroelektrane u tehničkom smislu, u pogledu korišćenja vodnih snaga makrosistemi prema hercegnovskom cjevovodu, koji količinski isporučuje mnogo manji dio, naša uvezanost je postojana iako uzročno-posljedična. Hercegnovska potreba za tom vodom je nenadoknadiva i teško zamjenljiva.

Moguće je da će kvar na HE “Plat” uzrokovati posljedice na cjelokupan sistem hidrocentrala koje koriste vode rijeke Trebišnjice, kako smatra direktor HE “Trebinje”, Gordan Mišeljić. Zbog havarije, obustavljen je dotok vode ka Platu, ali ne i ka Herceg Novom. Danas kao i juče, kontunualan je dotok od 470 l/s ka Herceg Novom.

Danas je direktor hercegnovskog “Vodovoda”, Olivera Doklestić razgovarala sa direktorom konavoskog Vodovodnog društva, Markom Glavićem, te prenijela izraze saučešća zbog tragedije na HE “Plat”, u ime predsjednika Opštine Herceg Novi, kolektiva hercegnovskog “Vodovoda” i u svoje lično ime. I dalje su nepoznati uzroci nastajanja požara, ali su stigli forenzičari iz Zagreba i u toku je policijski uviđaj.

Svakako će biti potrebno dosta vremena dok se ispitaju sve činjenice i otkrije uzrok havarije koji je odnio živote radnika. Telefoni na HE “Plat” su nedostupni zbog uviđaja, do daljnjeg.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close