Друштво

VODOVOD HN INVESTIRA U SNIMANJE CJEVOVODA KROZ KONAVLE

U cilju tačnog katastarskog određivanja cjevovoda kroz hrvatsku teritoriju ali hercegnovsku Opštinu, “Vodovod i kanalizacija” finansiraće snimanje ovog cjevovoda. Snimanje dionice u dužini od 21 kilometra kroz Konavle trajaće četiri mjeseca, kao i 5,5 km dionice od prekidne komore “Debeli brijeg” do FS “Mojdež”. U ovom preduzeću pokrenuli su i izradu više manjih projekata za spajanje nekih visočijih djelova opštine na sistem snabdijevanja vodom.

Glavni dovodni čelični cjevovod DN 700 mm, kojim se voda doprema u Herceg Novi, kroz Konavle, a koji je izgrađen prije 40 godina i za koji je najvećim dijelom iskorištena trasa nekadašnje željezničke pruge kroz Konavle, od vodostana “Plat” do Debelog brijega, nikada nije geodetski snimljen i tačno pozicioniran u kartama. Takva je situacija sa glavnim cjevovodom kroz hercegnovsku opštinu, DN 600 i DN 400 mm. Obzirom na činjenicu nove urbanizacije prostora i razvijanja gradnje na lokalitetima koji nisu bili interesantni prije četiri decenije a danas jesu, te zbog potencijalnog ugrožavanja bezbjednosti ovog cjevovoda i uspostavljanja neophodne zone zaštite oko njega, nametnuo se obavezan zadatak georeferenciranja ovih važnih vodovodnih trasa, saopšteno je iz hercegnovskog Vodovoda.

Od prekidne komore „Debeli brijeg“ do postrojenja za prečišćavanje vode za piće, Filter stanica „Mojdež“, sa kotom ulaza u postrojenje na 160 mnm, izveden je gravitacioni cjevovod prečnika 660,4 / debljine stjenke (zida) 8 mm. Obilazak pojedinih dionica cjevovoda kroz Konavle, kao i dionica kroz hercegnovsku Opštinu pokazalo je oštećenja i nužnu potrebu saniranja.

-Opisani sistem za transport vode od vodostana „Plat“ do filterske stanice „Mojdež“ projektovan je za maksimalan kapacitet od 600 l/s, dok se u sadašnjim uslovima ovim sistemom transportuje količina do 490 l/s, kako je zabilježeno na mjeraču protoka na FS.

PROJEKTI ZA KANALISANJE OTPADNIH VODA

“Vodovod i kanalizacija” d.o.o. je investirao u izradu manjih projekata iz domena kanalisanja otpadnih voda.

-Posljednji koji je završen i čeka realizaciju je za razdvajanje kišne i fekalne kanalizacije na stepeništu “Sima Matavulja” od prodavnice “Metalca” lijevi kraj, u dužini od 76 metara, gdje bi trebalo izgraditi 17 novih šahtova, do uliva u postojeću kanalizaciju za fekalne vode.

IZRADA PROJEKATA ZA SPAJANJE VISOČIJIH ZONA NA SISTEM SNABDIJEVANJA VODOM

S obzirom na činjenicu da postoji sve veći broj zahtjeva za dopremanjem vode u visočijim zonama gdje sada nema mogućnosti dotoka vode iz sistema javnog snabdijevanja, ili mreža nije razvijena, “Vodovod I kanalizacija” je pokrenuo izradu više manjih projekata za spajanje nekih visočijih djelova opštine na sistem snabdijevanja vodom.

-U toku je izrada projekta za snabdijevanje gornjih zona sela Ratiševina, sa projektnim rješenjem koje podrazumijeva razdvajanje mreže u dva kraka, a sa manjim pumpnim postrojenjem i manjim rezervoarom. Selo Ratiševina ima 170 objekata i veći dio je spojen na sistem javnog snabdijevanja vodom. Visočije zone Ratiševine, od kote terena 250 do 280 mnm nisu dio ovog sistema niti imaju izgrađenu mrežu javnog snabdijevanja. Cilj projekta je rješavanje snabdijevanja visočijih zona Ratiševine za nekih tridesetak objekata. Postojeća situacija je takva da je izmjeren pritisak na priključku na cjevovodu DN 50 mm kod objekta „Sky sat“ od 5 bara, a na posljednjem izlivnom mjestu tog cjevovoda nedaleko odatle samo 2,1 bara (na koti  240 mnm) što je nedovoljno za dobro snabdijevanje.

U selu Gornji Đurići, u mjesnoj zajednici Kamenari, u širem okruženju crkve Svete Ane, je vrlo strm teren gdje se nalazi 15 stambenih objekata, koje su na kotama terena 140-150 mnm, dok je crkva Svete Ane na 150 mnm, a kamenolom na 190 mnm.

-Projektnim rješenjem predviđeno je da bude ugrađena nova pumpa snage 3 kW, koja će imati mogućnost „bacanja“ vode 100 metara visočije, a sa potrebom u količini vode od 6 m3/h. U visočijoj zoni Đurića sada se voda postiskuje iz pumpne stanice „Trajekt“ a vod ka potrošačima je sa velikim gubicima vode, te će prije izgradnje novog kraka za Gornje Đuriće biti neophodna sanacija postojećih cjevovoda DN 80 i DN 50 mm. Nadamo se da ćemo do idućeg ljeta moći da dovedemo vodu oo Gornjih Đurića i obradujemo mještane, navedeno je u saopštenju hercegovskog Vodovoda.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close