Друштво

VODOVOD ORGANIZOVAO OKRUGLI STO: KONSTRUKTIVNI PREDLOZI GRAĐANA ZA UREĐENJE PROSTORA UZ REZERVOAR KANLI KULA

Predstavnici Vodovoda  organizovali su danas u Mjesnoj zajednici Herceg Novi – Okrugli sto na temu namjene slobodnog prostora, uz rezervoar Kanli kula.

Prema riječima direktorice doo Vodovod i kanalizacija Herceg Novi Olivere Doklestić, tema je da se građani i relevantni subjekti upoznaju sa aktivnostima na uređenju ove javne površine ,između Jadranske magistrale i Ulice Prve Bokeške brigade kod Kanli kule. Skupu su prisustvovali predstavnici Mjesne zajednice, Agencije za izgradnju grada , direktorica Komunalno stambenog preduzeća i građani Starog grada.

-Dobili smo konstruktivne predloge. Tema je bila kakva da bude namjena ovog prostora starog rezervora uz Kanli kulu,  koji se vodi na Opštinu, a zapravo je korisnik Vodovod. Taj prostor treba urediti i privesti namjeni u duhu graditeljskog nasljeđa. Naša želja je bila da ga namjenimo djeci, za igralište i eventualno za gim za mlade ljude, koji vole da rade gimnastiku na otvorenom. Iz ovih diskusija smo, zapravo, saznali da ne bi bilo dobro da bude dječije igralište, jer nije dobar prilaz i neposredna blizina magistrale , što bi moglo da ugrozi bezbijednost djece i roditelja koja bi tu dolazila. S druge strane, jedno takvo igralište, nažalost, kod nas predstavlja i okupljalište onih koji uništavaju , bilo bi i smetljište i ne bi poslije nekog vremena ispunjavao funkciju. Arihitekta Jasna Tičić iz Agencije za izgradnju i razvoj HN koja nas je upoznala sa imovinsko – pravnim stvarima , kao i statusom lokacije u opštinskom generalnom urbanističkom planu i šta i kako bi trebalo preduzeti. Dobili smo smjernicu da bi trebalo uraditi urbanistički projekat za uređenje i sada ćemo ići u tom pravcu. Prevagnulo je mišljenje da umjesto dječijeg igrališta bude uređena zelena površina gdje bi stavili česmu , skulpturu i shodno uslovima i brojnim činjenicama , koje na to ukazuju , neophodno je zatvarati kapijom i ogradom i obezbijediti video nadzorom, navela je Doklestić.

Ona napominje da će krenuti sa izradom projekte dokumentacije.

-Ja sam željela da završimo to za  Dan grada 28. Oktobar , ali nismo uspjeli. Mislim da je bolje što smo razgovarali sa građanima,  nego da smo se upustili u nešto – jer je to investicija, u koju smo do sada uložili preko 6.000 eura, na ravnanju i čišćenju terena , izradi podzida ,a  uređeni su kameni zidovi, drenaža, površinska odvodnja . Pripremni radovi su završeni i sada bi trebalo raditi  na  estetici.

Mislim da ćemo se odlučiti za neko umjetničko rješenje, koje će biti u duhu zaštite prostora. Bilo je dominantno ko treba da čuva ove prostore i kako voditi brigu o njemu. To ne može da bude izgrađeno i ostavljeno građanima na brigu. To bi moralo da bude pod zaštitom i kontrolom Komunalne policije,  koja mora da dobije odriješene ruke. To je važno za sve lokacije , sportska igrališta , parkovske površine , dječija igrališta  i moramo da jednom za uvijek da uspostavimo kontrolu zaštite i kažnjavanja svih huligana na takvim prostorima, ukazala je Doklestić.

Arhitekta Jasna Tičić iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog se osvrnula na lokaciju  u zaštićenoj zoni  istočnog podgrađa  i status ovog infrastrukturnog objekta  u opštinskom Generalnom urbanističkom planu:

– Pripremajući se za sastanak izvadila sam  najsvježije podatke sa geoportala  Uprave za nekretnine, što se tiče vlasništva na parceli.Riječ je o parceli 2047 /6 na kojoj je uknjižen  rezervoar i objekat Vodovoda.  Obzirom da  nije niko prisutan iz Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju , namjera je da se uputi  javnosti objašnjenje – kakva je procedura , ako neko želi da gradi dječije igralište ili kako doći do reallzacije početne ideje. Lokacija je na raspolaganju Opštini , a u vlasništvu države Crne Gore i tu postoje konflikti sa aspekta struke. Nalazi u se u okviru  zaštićenog istočnog podgrađa , ambijentalna cjelina,  svi uslovi trebalo bi da idu u Kotor u Zavod za zaštitu spomenika kulture,  za dobijanje konzervatoskih  smjernica. Igralište spada u privremne objekte i morali bi dobiti urbanističke uslove i za privremeni objekat tipa dječijeg igrališta, da se dobiju saglasnosti. Nalazi se u okviru putnog pojasa Jadranske magistrale i Ulice Prve Bokeše brigade i Stepeništa Sima Matavulja,  između dva puta.   Gledamo korisnike,  djecu sa roditeljima, kao ciljnu grupu  tu postoje veliki konflikti  u pješačkim kretanjima,  nije bezbijedno ni za parking mjesta, kao što je bilo predlagano.  Agencija pozdravlja uređenje zelenih površina, što bi apsolutno  trebalo  da se uredi,činjenica je da je pozicija fantastična  i pogled  na Kanli kulu sa magistrale.  Kada se radi idejno rješenje, sagledava se  geodetska situacije terena. Ovo je analiza  postojećeg  stanja, u smislu da se informišemo šta je neophodno  raditi kada  pomislimo da lociramo privremeni objekat a ostala projektna dokumentacija se prikuplja u nadležnom Sekretarijatu i drugim institucijama, pojasnila je Tičić.

Direktorica Komunalno – stambenog preduzeća Jasmina Konjević pozdravlja aktivnosti na uređenju javnih površina, navodeći probleme devastacije prostora. Vandali uništavaju zelenilo, čupaju ormare javne rasvjete , uništeno je 50 sadnica hortenzija koje su nedavno zasadili.

Sve sadnice su počupane, kao i cikas palme. Polomljena je rasvjeta u tunelu. Na meti  su i  drugi infrastrukturni objekti u gradu. Stanari okolnih kuća nisu za to da se na ovom mjestu gradi dječije igralište, koje vandali  zloupotrebljavaju u noćnim časovima. Takođe, je ukazano da ne može na platou objekta da se radi parking , što bi bilo neprimjereno i nebezbijedno, a i uslove od Uprave za saobraćaj ne mogu dobiti za tu namjenu. Problem vandalizma je prisutan na mnogim mjestima, pa  sa skupa pozivaju  nadležne da zaštite javno dobro i da spriječe ove nemile pojave, koje  izazivaju opravdano nezadovoljstvo  građana i šalju ružnu sliku gostima.

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close