Друштво

ВОЛОНТЕРИ НЕУМОРНИ, НОВЉАНИ ХУМАНИ И СОЛИДАРНИ

Волонтери Општине Херцег Нови и општинске организације Црвеног крста сваког дана на терену помажу старијим суграђанима и осталима који спадају у посебно здравствено угрожену групу да набаве намирнице, љекове, средства за хигијену, плате рачуне.
Поред помоћи старим и немоћним Новљанима, волонтери су јуче уручили пакете са најосновнијим потрепштинама за 12 породица у насељу Дреновик.

Kоординаторка Црвеног крста Црне Горе за Херцег Нови Милена Шћекић каже да је ријеч о значајној донацији коју су Невладине организације “HELP” и “Млади Роми” обезбиједиле за ромске породице широм Црне Горе.
– Јуче је почела дистрибуција хуманитарне помоћи за ромске породице на територији Херцег Новог; успјешно је одрађена посјета и дистрибуција тим породицама које се налазе у насељу Дреновик. У наредном периоду ћемо, заједно са њима и са нашим волонтерима на терену пратити ситуацију и, сходно потребама и могућностима, реаговати за оне најугроженије у овом тренутку.

Волонтери су јуче доставили љекове, храну и платили рачуне за 17 корисника у Херцег Новом. Док су једни поред телефона, други су на терену, а позиве примају од 9:00 до 17:00 сати.
– Све грађане који се јаве са захтјевима за помоћ у набавци или дистрибуцији помоћи, или у некој другој свакодневној активности коју нису у могућности да сами да обаве, планирамо данас за сутра, осим у случајевима када је заиста ријеч о ургентним стварима, гдје се трудимо да истог момента реагујемо, каже Шћекић.

Осим старијима, лицима у самоизолацији и социјално угроженима Волонтери Општине Херцег Нови и Црвеног крста прискочили су у помоћ и Војсци Црне Горе која обезбјеђује Институт “Др Симо Милошевић” и хотел “Lighthouse”.

– С обзиром на то да је у оквиру превентивних мјера значајан број грађана смјештен у карантинима, и наши волонтери су се ставили на располагање и у том дијелу, у активностима које волонтери могу да обављају, да бисмо олакшали посао државним службама које су на терену и које су превасходно задужене за организацију карантина.

Проблеми и ситуације које намећу ванредне околности рјешавају се уз договор у ходу, а Шћекић истиче одличну сарадњу на свим нивоима.
– Ово је ванредна ситуација и заиста се сви трудимо да дамо свој максимум и да све проблеме на које наилазимо у свакодневном раду ријешавамо у најкраћем могућем року. Сарадња са свим локалним институцијама, Општином, Домом здравља, Институтом Др Симо Милошевић, хотелом “Lighthouse”, војском која је надлежна за један дио карантина, за сада је одлична, и вјерујемо да ће тако бити и убудуће.

Kоординаторка Црвеног крста Црне Горе Милена Шћекић има само ријечи хвале за Новљане, а оне који желе да се укључе у њихове активности позива да их контактирају на број телефона 031 327 320.
– Новљани су се показали као јако хумани и солидарни. Велики број људи се јавља са различитим предлозима за помоћ и подршку нашим тренутним активностима. Свака помоћ је добродошла, и ми их упућујемо који је најбољи начин да то у овом тренутку ураде, а опет поштујући све мјере предострожности и самозаштите, како бисмо спријечили даље ширење овог вируса и на добробит свих грађана Херцег Новог. Позивамо их да се прво јаве нама у Црвеном крсту да бисмо одрадили једну краћу обуку за све оне који хоће да се укључе, дали им инструкције и смјернице да би и они били заштићени, а и људи којима помажу, поручила је Шћекић.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close