ИздвојеноТуризам

VRLODOBRA – 4,06 OCJENA ZA UKUPNU TURISTIČKU PONUDU HERCEG NOVOG

Ukupna turistička ponuda Herceg Novog, prema rezultatima 55. po redu ankete turista koja je rađena tokom jula i avgusta, iznosi 4, 06. Anketirano je 2. 013  turista iz 40 zemalja,  što je za tri odsto manje nego lani.

Najniža srednja ocjena dodjeljena je: Čistoći, uređenosti i opremljenosti plaza  i ona iznosi 3,52. Među lošije ocjenjenim elementima su  sportski i sadržaji za zabavu, kao i kvalitet lokalnog prevoza.  Visoku ocjenu, 4, 6 dobili su ljepota prirode i okruženja i ljubaznost osoblja u smještajnim objektima, dok su  u opsegu od 4,2 – 4,5 kvalitet usluga u smještajnom objektu,  vrijednost za novac smještaja, kvalitet hrane u restoranima van smještajnog objekta, bogatstvo gastronomske ponude grada,  gostoljubivost lokalnog stanovništva, vrjednost za novac ukupnog boravka,  sigurnost u destinaciji i tišina i mir.  Čistoća grada, koja je ove godine ocjenjivana kao zasebna kategorija (odvojeno od čistoće i uređenosti plaža), ocjenom 3,89 bilježi rast u odnosu na prošlu godinu.

Kako saopštavaju iz TO HN, za razliku od ranijih godina, uzorkovanje je imalo strožije kriterijume, te su razmatrani samo oni gosti koji su proveli najmanje 48 sati u destinaciji (ranije je to bilo 24h). Na taj način se dobijaju objektivniji odgovori na postavljena pitanja.

Ovogodišnja anketna pitanja se znatno razlikuju od prošlogodišnjih, najviše zbog proširene liste elemenata turističke ponude. Naime, za razliku od prošlogodišnjih 4 elementa koji su bili razlog ocjenjivanja, ove godine turistima su na raspolaganju bila čak 24 elementa turističke ponude. Naravno, turisti su dobili instrukcije da ocjene samo one elemente koji su direktno ili indirektno polje njihovog interesovanja, tako da na primer na pitanja “bogatstvo sportskih sadržaja” ili “mogućnosti za kupovinu” odgovorilo je samo 1.600 od ukupnog broja anketiranih.

Kao i ranijih godina, najveći broj anketiranih je bio starosti 36-45 godina (28,51%) dok su najmanje za saradnju bili raspoloženi oni stariji od 66 godina (1,34%). Prednjačili su gosti iz Srbije (29,3%), BIH (17,1%), Rusije (14,9%), Norveške (4,1%), Njemačka (3,7%), zatim slijede Engleska i Hrvatska sa oko 3%, od ukupno 40 zemalja.

Najveći broj anketiranih je bio smješten u domaćinstvima (68,5%), u hotelima (24,93%).

Čak 89,12% ispitanika su rekli  da bi ponovo došli u Herceg Novi što je za 1,5% više nego prošle godine.

Razlog posjete za većinu gostiju i dalje su sunce i more (82,31), dok u opsegu od 14-18% su istorija i arhitektura, aktivnosti i izleti kao i hrana i usluga. Ove godine u anketi je uveden novi element “geografska pozicija”, koji je bio zastupljen sa čak 24,44% odogovora.

-To posebno raduje, imajući u vidu da su brojne marketinške aktivnosti u poslednje dvije godine akcentovale geografsku poziciju grada, aludirajući na blizinu poznatih turističkih centara Dubrovnika i Kotora. Samim tim možemo zaključiti da smo ove godine imali visok stepen zastupljenosti takozvanih “kulturnih turista” -saopštili su iz TO grada.

Prvi put ove godine turisti su imali priliku da ocjene Herceg Novi kao porodičnu destinaciju, ocjenama od 1-5. Ocjenu 5 dodijelilo je 47,19% ispitanih, a 41,48% Herceg Novi je  ocjenilo četvorkom.

-To su izuzetno ohrabrujuće ali i pomalo iznenađujuće dobre ocjene imajući u vidu da upravo neke od najglasnijih primjedbi su vezane za nedostatak kapaciteta i infrastrukture za djecu. To samo potvrđuje da Herceg Novi jeste porodična destinacija i da je potrebno dalje ulagati u tom smjeru-navode iz TO i podsjećaju da im je nedavno odobren projekat (Wonder-Child friendly destination),  zajedno sa još devet  partnera iz Jadransko -jonske regije. Projekat koji će krenuti sa realizacijom sledeće godine uključuje izradu strategija i akcionih planova, organizaciju radionica i seminara, nabavku opreme i angažovanje eksternih eksperta, a sve sa ciljem da učini Herceg Novi gradom po mjeri djeteta.

-Ukupan zaključak je da ugostiteljske usluge smještaja i hrane su na vrlo zadovoljavajućem nivou, kao i cijene istih. Od velikog značaja za proboj na stranim trzištima je prepoznatljivost HN kao sigurne i gostoljubive destinacije. Tišina i mir su takodje visoko ocjenjeni, imajući u vidu da je ranijih godina ovo bila jedna od glavnih primjedbi anketiranih. Najveći prostor za unaprijeđenje imaju uređenost plaža kvalitet gradskog prevoza-zaključili su iz TO HN.

Gosti su takođe imali priliku da ostave svoje primjedbe i sugestije. One se u neznatnoj mjeri razlikuju od mjesta do mjesta, a ono što je zajedničko za anketirane širom opštine  su primjedbe vezane za higijenu, visoke cijene, nedovoljo sadržaja za djecu, loša raznovrsnost sadržaja za noćni provod. Anketirani su dali sugestije od kojih su neke: postaviti veće kante za smeće na šetalištu, vratiti bioskop na otvorenom, novčano kazniti goste koji neadekvatno odlažu otpad na plažama, više prodavnica koje rade 24h, više opcija za rentiranje bicikala, više bankomata uzduž rivijere, postaviti vidljiviju signalizaciju za istorijske atrakcije grada.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close