Друштво

VUČINOVIĆ ZBOG OTKAZA PODNIO TUŽBU PROTIV POMORSKOG SAOBRAĆAJA

Ivan Vučinović, predsjednik Nezavisnog sindikata Pomorskog saobraćaja, koji je 5. decembra dobio otkaz, uložio je žalbu Ministarstvu rada i podnio tužbu sudu, tražeći da se uvede privremena mjera i da ga poslodavac vrati na posao dok postupak traje.

Danas (srijeda, 18. decembar) je tim povodom održana konferencija za novinare u Podgorici a, osim Vučinovića, o ovom slučaju govorio je i predsjednik Unije slobodnih sindikata Crne Gore – Srđa Keković koji se  obratio i Delegaciji EU u Crnoj Gori i informisao ih o kršenju prava radnika i  sprječavanju sindikalnog organizovanja.

Vučinović je kazao da su pritisci počeli neposredno nakon osnivanja Sindikata i da od tada ne prestaju.

-Sindikat je osnovan 7. oktobra ove godine,  registrovani smo nakon sedam dana. Tada je krenuo progon a posebno prema meni kao predsjedniku Sindikata. Otkaz sam dobio 5. decembra, znači mjesec i po nakon formiranja sindikata –kazao je naš sagovornik.

Vučinović kaže da je u obrazloženju otkaza pisalo da je on kao zaposleni odao poslovnu tajnu medijima, što on kategorično negira. Tvrdi da je poslodavac samo tražio neki razlog za raskidanje radnog odnosa.

U Pomorskom saobraćaju ima oko 80 zaposlenih a Vučinović kaže da ne saopštavaju koji su radnici članovi Sindikata, kako bih ih zaštitili od progona.

Ističe da je izostala pravovremena reakcija inspektora rada, a među njegovim kolegama raste strah da će ostati bez posla.

-Boje se naravno, jer su već krenuli sa raznim torturama, šalju radnike na disciplinske iz raznoraznih razloga. Taj progon je samo zbog sindikalnog organizovanja – rekao je Vučinović. Istakao je da ima podršku kolega, ali ne i javnu zbog straha, ali i podršku sindikalnih organizacija drugih preduzeća.

Vučinović je imao ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a u Pomorskom saobraćaju je zaposlen osam godina.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close