ЕкономијаИздвојено

ZA LED RASVJETU KOJA NIJE ZAVRŠENA OPŠTINI STIGLE DVIJE MJENICE ZA NAPLATU POLA MILIONA EURA – OPŠTINA UPUTILA PRIGOVOR NA IZVRŠENJE

Povod za današnju hitnu konferenciju za novinare  čelnika hercegnovske lokalne uprave je pokretanje mjenične naplate kompanije Novalume iz Danske od pola miliona eura, za projekat gradske LED rasvjete, projekat koji je započeo 2015. godine a ni danas nije sasvim završen. Rješenje o izvršenju na osnovu vjerodostojne isprave kompanije Novalume, i uplatu od 500 hiljada eura, naložila je Opštini  izvršiteljka, Jasminka Bajović.

Predsjednik opštine Stevan Katić, objasnio je  da  odkada su preuzeli vlast, imaju aktivnu poziciju po pitanju tog projekta, ali su im dvije firme slale dopis da su pravni nasljednici Hesel lajta, kompanije sa kojom je opština potpisala ugovor, a koja je u međuvremenu bankrotirala.

-Riječ je o Novalume iz Danske i Hesel lajt MNE i mi i dalje ne znamo pouzdano ko je pravni nasljednik. Odmah smo proslijedili prigovor na izvršenje i  tokom naredne sedmice sudski ćemo procesuirati sve aktere koji su bili povezani sa ugovorom o LED rasvjeti. Formirali smo i pravni tim, a biće angažovana i posebna advokatska kancelarija, koja će da zastupa Opštinu- kazao je Katić.

Projekt LED rasvjete  istražuje već dvije godine i specijalno državno tužilaštvo, a po dalsku na vlast tražena je informacija  dokle se stiglo sa izviđajem. Nakon prispijeća mjenične naplate, upućena je i urgencija, rekao je Katić i dodao  da Opština nije potpisala aneks ugovora jer nisu znali sa kojom firmom ga treba potpisati. S druge strane, ne postoje uslovi da se potpiše aneks ugovora sa firmom koja treba da završi radove jer je  kompanija sa kojom je potpisan osnovni ugovor, Hesellajt otišla u stečaj. Nije ovaljen ni  tehnički prijem, pa sada  gtrad i građani ispaštaju jer LED rasvjeta ne funkcioniše, a gradsko  preduzeće ne može  sanirati kvarove jer  stalno stižu upozorenja  da su oni i dalje formalni vlasnici rasvjete. Uprkos tome,  mjenica se  aktivira, iako u ugovoru stoji da je aktivacija  moguća tek nakon tehničkog prijema, kaže  Katić.

Ugovor koji je potpisan sa firmom Hesellajt  je primjer “korupcionaškog ugovora”, smatra  predsjednik  SO Herceg Novi,  Miloš Bigović,

-Taj ugovor sadrži odredbe koje su kontradiktorne i ostavlja prostor da se kroz jednu razrađenu šemu, na relaciji advokati, javni izvršitelji i nove  firme koje se javljaju  kao pravni nasljednici, stvara  osnova da se iz opštine izvlače enormna sredstva. Opština , bez obzira ko je na njenom čelu, ne smije da dozvoli da se na takav način neko poigrava sa budžetskim sredstvima poreskih obveznika – smatra  Bigović, pa će se svim sredstvima braniti od takvih zloupotreba.

Bigović je firmi Novalume , postavio pitanje –  zašto nisu ispostavili račun, kako je to ugovorom predviđeno i sam i odgovorio – zbog toga što, ukoliko ispostave račun koji je po zakonu o obezbjeđenju i izvršenju vjerodostojna isprava na koju mi kao opština možemo da damo prigovor i kompletan proces možemo da premjestimo u parnični postupak.

-Oni su to izbjegli tako što su nam ispostavili mjenicu, koju, ukoliko se ne usvoji naš prigovor moramo da platimo, jer mjenica ne odlaže izvršenje. Dakle, radi se o smišljenom konceptu kako bi se direktno oštetio budžet opštine Herceg Novi,   a da posao koji su trebali da urade nije završen- kazao je Bigović.

Ukoliko nadležni organi ne prihvate argumente  koje im budu dostavili, a za koje su 100 odsto uvjereni da su tačni, Bigović je poručio da se neće libiti bilo kakvih aktivnosti kako bi zaštitili građane i budžet opštine.

U tom smislu Opština  apeluje na sve učesnike ovog posla a prije svega na javnog izvršitelja koji je donio rješenje o izvršenju da ga  u najkraćem mogućem roku poništi  kako bi se zaštitio interes opštine.

Bigović je rekao i da je  potpisnik ugovora u ime  Hesellajt,  izvjesni Petrič .

-Nakon što je Hesellajt bankrotirala  i sa kojom niko godinu nije mogao da stupi u kontakt javlja se izvjesna firma Novalume  koja tvrdi da je pravni sljedbenik. U isto vrijeme javlja se i firma Hesellajt MNE čiji je osnivački predstavnik isti Petrič koji je potpisao osnovni ugovor. Pitam se kako je javni izvršitelj mogao biti toliko hrabar da u takvoj pravnoj zabludi, i takvom pravnom galimatijasu, donese rješenje o izvršenju na pola miliona eura direktno oštećujući budžet opštine – komentarisao je  Bigović.

Suština prigovora je u tome da se osporava legitimitet odnosno pravo novoj firmi Novalume, za pravnom sukcesijom prethodne firme koja je ugovorna strana i koja je bila izabrana kao najpovoljniji ponuđač, naveo je glavni administrator Opštine Nenad Đorđević

– Mi osporavamo  legitimitet nove firme Novalume kao povjerioca, ne možemo da priznamo takvu odluku niti možemo da priznamo  mjenicu koju je sastavila ta nova firma i navela sebe kao povjerioca jer je zaključen ugovor između Opštine Herceg Novi i Hesellajta – kazao je Đorđević.

On objašnjava i  da je ovdje  riječ o uzajamno obavezujućem ugovoru, po kome dvije ugovorne strane imaju prava i obaveze u narednih deset godina od dana tehničkog prijema koji još nije obavljen.

-Druga firma, Hesallight MNE Podgorica, takođe pretenduje na položaj ugovorne strane, ali ta firma nije pokretala nikakve postupke. Očigledan je sukob dva pravna lica, jednog sa sjedištem u Danskoj i jednog u Crnoj Gori, oko toga ko je pravni sukcesor, očigledna je i njihova intencija, a naročito firme koja je podnijela zahtjev za naplatu, da putem aneksa ugovora koji smo mi dostavili uz prigovor, osnaži svoj pravni status kao ugovorne strane, što mi ne možemo prihvatiti – ističe Đorđević.

Ako  ne bude prihvaćen  prigovor Opštine firma Novalume može da aktivira svih 11 mjenica, na kojima je potpis bivše gradonačelnice Nataše Aćimović i naplati ukupan iznos od 2, 7 miliona eura koliko vrijedi projekat led rasvjete, a da posao nikada ne bude okončan. To znači i da bi Opština morala da izdvoji  još dva miliona eura kako bi javna rasvjeta bila u punoj funkciji.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close