Друштво

ZA NOVSKU SLUŽBU SPAŠAVANJA: LJETO S MANJE POŽARA A VIŠE AKCIJA SPASAVANJA , ČAK I OD ZMIJA

Pripadnici hercegnovske  Službe zaštite i spasavanja u jeku ljetne sezone istakli su se u  akcijama  spasavanja na moru,  planini, i u drugim situacijama u kojima su se zatekli naši sugrađani i turisti.  Pomagali su  i kolegama iz Kotora u akciji spasavanja mladog francuskog para koji je zalutao u vrletima Orjena. Požara je bilo manje nego prethodnih godina.
Vatrogasna jedinica Službe zaštite i spasavanja    imala je svega nekoliko  manjih intervencija na gašenju  i lokalizovanju požara, koji su se zbog nepažnje  pojedinaca,   desili  u Đenoviću, Kumboru, na Gomili.  To što  do sada u sezoni nisu imali većih intervencija, potvrđuje činjenicu da su dobro odradili  pripremne i preventivne aktivnosti  u koordinaciji sa komunalnim službama i kolegama iz okruženja, kako u cilju  sprječavanja požara tako i  drugih akcidenata. Neočekivana je i specifična bila akcija u kojoj su, po pozivu, iz  dvije  kuće u  Njivicama i jednoj na Ratiševini  hvatali i izvlačili  zmije.

U  pripravnosti  je neprekidno  svih 34 pripadnika  Službe, naveo je komandir Vatrogasne jedinice Vidak Vuković.
Komunalna policija je nakon nekih intervencija propisala kazne počiniocima, što je svakako uticalo na manji broj prekršaja. Sa planinarima  kluba Subra  spasili su njemačkog državljanina koji je zalutao  na Orjenu. Pomogli su kolegama iz Kotora.  Ovih dana su spasili jedan francuski mladi par, koji se izgubio iznad mjesta Lipci, naveo je Vuković.
– Neiskusni  i bez vodiča sa starim kartama zaputili su  se od Ubala prema Morinju i skrenuli sa puta.  Nakon  što su on lično i planinari Nikola i Igor Brajović  cijele noći pretraživali teren  pronašli  su ih sutradan  iznemogle i iscrpljene.
Vuković ističe problem turista koji se kreću samoinicijativno bez iskusnog planinara i vodiča , pa apeluje da ne koriste nepouzdane  i stare karte i da planinske predjele  ne obilaze na svoju ruku.
Vatrogascima iz  Kotora   u  pomoć sa specijalnom opremom i psima su pritekli spasioci iz Hrvatske Gorske službe spasavanja  jer  još uvijek tragaju za francuskim državljaninom,  koji se   5. avgusta  izdvojio iz grupe  iznad Starog grada Kotora. U saradnji s MUP-om Crne Gore  napravljen je plan daljnjih aktivnosti i angažovanja dodatnih resursa  u nastavku potrage.
– Kolege iz Dobrovljnog vatrogasnog društva iz  Krtola su oformili istureno odjeljenje u Klincima, kako bi u slučaju potrebe odmah reagovali .Njihova dva pripadnika pokrivaju  hercegnovski dio Luštice, sa jednim  specijalnim  vozilom a u slučaju  požara  odmah bi im se priključila naša jedinica, naveo je Vuković:
U saradnji sa firmom EmergenSea koja obuhvata mrežu pomoći i dostave na moru,  oformili su dežurnu službu sa plovilom  na vezu u Gradskoj luci na Škveru, sa kojom su   intervenisali nekoliko puta. Njima su se pridružili i ronioci iz Regionalnog centra.  Posredstvom call centra  u sistemu 48 sati, koji je u funkciji dva mjeseca nisu imali prijava građana, naveo je Vuković,  uz podsjećanje da je svima   za dojave   na raspolaganju  besplatan broj 123,  koji   je  stalno u funkciji.

Podsjetićemo, gradska služba zaštite i spasavanja raspolaže sa osam vatrogasnih vozila, a obezbjeđena je i sva prateća tehnička oprema za spasioce-vatrogasce. Kupljena je i oprema za šest pripadnika Planinarskog društva „Subra“ koji su zaduženi za spasavanje na nepristupačnim i planinskim terenima. Imaju i Tetra sistem radio veze…

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close