Економија

ZA PODRŠKU PRERADI MLIJEKA NA GAZDINSTVU VELIKO INTERESOVANJE – KAKO DO PREMIJE

Pozitivni efekti mjere za podršku preradi mlijeka na gazdinstvu nastavljaju se i kroz realizaciju ovogodišnjeg Agrobudžeta.

Raste interesovanje farmera da na sopstvenom gazdinstvu prerađuju mlijeko u sir i druge tradicionalne mlječne proizvode, što pokazuju podaci o broju novih registrovanih za tu djelatnost i broju podnijetih zahtjeva za premiju. U registru je trenutno 1.600 poljoprivrednih gazdinstava koji mogu ostvariti premiju. U 2017. godini, kada je uvedena mjera podrške preradi mlijeka, bilo je oko 300 registrovanih gazdinstava.

S obzirom na rast interesovanja, podsjećamo da je za ovu mjeru Agrobudžetom za 2019. godinu opredijeljeno milion eura, što je rast od više od 700 hiljada eura u odnosu na prethodnu.

Kako bi sva registrovana gazdinstva ostvarila pravo na premiju za prerađeno mlijeko, osim prezentacija koje su održane na terenu nakon usvajanja Agrobudžeta, predstavnici Ministarstva i savjetodavnih službi su u stalnoj komunikaciji sa farmerima i informišu ih i direktno i putem medija o proceduri ostvarivanja prava na premiju.

Rok za prijavu prava na premiju za prvu polovinu godine završen je 15. marta. I ovim putem podsjećamo te proizvođače da je potrebno da u periodu od 25. juna do 5. jula predaju i zahtjev za isplatu premije, uz dodatnu dokumentaciju.

Svi proizvođači koji iz nekog razloga nijesu poslali dokumentaciju do ovog roka i proizvođači koji su se u međuvremenu registrovali mogu poslati dokumentaciju za prijavu prava na premiju do 01. jula, s tim što oni mogu ostvariti pravo na premiju u drugoj polovini godine.

Administrativna kontrola dostavljenih zahtjeva za premiju je završena, u toku je terenska kontrola koju obavljaju predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, kao i uzimanje uzoraka za kontrolu gotovih proizvoda koju obavlja Uprava za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove.

Ove premije isplaćuju se samo za količine prerađenog mlijeka u proizvode koji su plasirani na tržište i čiji je proizvod (uzorak) usaglašen sa propisanim mikrobiološkim zahtjevima. Mjerom podrške preradi mlijeka na gazdinstvu unaprijeđena je bezbjednost mliječnih proizvoda, omogućeno brojnim proizvođačima mlijeka u područjima gdje nije organizovan otkup da dobiju premiju za proizvedeno mlijeko i budu cjenovno i kvalitetom konkurentniji.

Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i rokovima za podnošenje mogu se pronaći na sajtu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja http://www.minpolj.gov.me/rubrike/Poljoprivreda/Stocarstvo/195678/Informacija-Procedura-realizacije-mjere-Podrska-preradi-mlijeka-na-gazdinstvu.html, kao i u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva i odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu u regionalnim centrima.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close