Друштво

ЗА ТОПЛИФИКАЦИЈУ СПОРТСКОГ ЦЕНТРА КРОЗ ЕУ ПРОЈЕКАТ НАШ ГРАД ДОБИЈА 186.000 ЕУРА

ЕУ пројекат  Јачање енергетског тржишта дрвне биомасе као кључ регионалне енергетске транзиције, (Wood Кey – Boosting wood biomass energy market as a key for a regional energy transition) на којем је Општина Херцег Нови пројектни партнер, и који ће бити примјењен на топлификације Спортског центра, представљен је данас на конференцији за новинаре. Шефица Канцеларије за међународну сарадњу Симонида Кордић објаснила је да је ријеч о пројекту  „на Приоритетној оси 2 Другог позива прекограничног ИПА програма Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора 2014-2020“.

-Пројекат Вуд ки ( Wood Кey)  је један од четири пројекта које је Општина Херцег Нови  добила на овом последњем позиву у ИПА  што нас је учинило најуспјешнијим апликантом на овом позиву. На то смо јако поносни и веома задовољни што ће у нашој општини бити спроведени изузетно значајни пројекти и што ће стићи значајна средства. Укупна вриједност четири пројекта је око 7 милона еура , а само за Општину ХН нешто мање од 2 милиона. Овај пројекат је  по неким параметрима  најуспјешније рангиран наш пројекат на овом позиву. Вриједност је  1.114.000  еура за све партнере, а  Општини ХН предвиђен је износ од 186.000 еура –казала је Кордић.

У оквиру пројекта спроводиће се активности које су везане за примјену и афирмацију коришћења обновљивих извора енергије.

-Ова област је изузетно важна за нашу Општину и цијелу Црну Гору  јер један од битнијих услова у склопу преговора са ЕУ тиче се управо питања екологије и афирмације и повећања процентуалног коришћења обновљивих извора енергије. Конкретне активности везане су за Спорстки центар Игало, односно за увођење нових мјера и начина топлификације Спортске дворане и то увођење топлотног система путем градње котлова који раде на биомасу. Пројекат је фокусиран и на промоцију топланског предузетништва и један  од исхода биће заједничка стратегија за развој и афирмацију обновљивих извора енергије- казала је Кордић.

По њеним ријечима то је изузетно важан документ.  Херцегновска општина, како је рекла,  нарочито мањка неким од важних стратешких докумената и ово је просто начин да се и кроз овај пројекат изради једна таква студија, документ који је важан основ и за добијање средства из неких будућих пројеката као и важан оквирни документ  који усмјерава саму општину и све грађане у адекватном и афирмативном правцу  који се тиче екологије и афирмације обновљивх извора енергије.

-Биће спроведене и радионице које су усмјерене на образовање и информисање и повећавању свијети о овом аспекту. Спортска дворана добиће посебну инсталацију , посебан котао као и смјештајне капацитете за одлагање и смјештање пелета што ће омогућити хедан ефикаснији , јефтинији начин загријевања овог простора. Афирмише се топланско предузетништво. То је један модел који неће бити у потпуности примјењен код нас јер је шири од онога што ми сада радимо , али је ово начин да се тај модел прво афирмише . Њега прихвата већина земаља ЕУ и уведен је у праксу , а с друге стране сам рад овог нашег постројења може бити дијелом организован кроз овај модел на којим се  пројекат и заснива. Ријеч је о концепту у којем без директне инвестиције , буџетске инвестиције, јавне институције могу обезбиједити грејне системе којима се користи биомаса или други извори енергије на тај начин што се сколпе уговори са добавњачима који испоручују цијелокупно инфраструктурну инвестицију, одржавање као и обезбјеђивање горива за одређени број година. Институција која је корисник овакве услуге плаћа те услуге и након истека уговора цјелокупно  постројење прелази у власништво те институције која може наставити уговорни однос са снабдијевачем за много мању цијену која је умањена за цијену инвестиције. Пошто наша инфраструктурна инвестиција се обезбијеђује из средства ЕУ , тај дио модела нам у овом случају није потребан , али као модел јесте битан да буде кроз овај пројекат промовисан –казала је Кордић.  

Иван Отовић је рекао да Европска Унија учествује са око 85% , а да пројекат траје 24 мјесеца. Поред  дубровачке Канцеларије за регионални развој ту су и Карловачка жупанија,  регионална агенција Унско-Санског кантона из БиХ,  Бихаћ и Херцег Нови.

-Урадиће се замјена три котла на биомасу Спортског центра Игало, у Бихаћу и Карловцу. Радиће се промоција топланског модела предузетништва у Хрватској, БиХ и Црној Гори. У Хрватској ће одрадити промоцију за друге двије земље с обзиром да имају више искуства. Веома је значајно да ће пројекат имати за задатак обновљиве изворе енергије , а биће организоване онлине радионице због КОВИД19 –казао је Отовић и истакао да ће те послове пратити и инфраструктура за рад котлова а биће уређен простор за складиштење пелета. Израдиће се стратешки регионални  документ о кориштењу обновљивих извора енергије, промоција топланског предузетништва , уговор о снабдијевању топлотном енергијом Спортског центра.

Саво Моровић из Спортског центра се захвалио представницима Канцеларије за међународну сарадњу што је дворана у Игалу дио пројекта и истакао да је ријеч о еколошки прихватљивом и економски исплативом систему гријања.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close