Društvo

ZA TOPLIFIKACIJU SPORTSKOG CENTRA KROZ EU PROJEKAT NAŠ GRAD DOBIJA 186.000 EURA

EU projekat  Jačanje energetskog tržišta drvne biomase kao ključ regionalne energetske tranzicije, (Wood Key – Boosting wood biomass energy market as a key for a regional energy transition) na kojem je Opština Herceg Novi projektni partner, i koji će biti primjenjen na toplifikacije Sportskog centra, predstavljen je danas na konferenciji za novinare. Šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić objasnila je da je riječ o projektu  „na Prioritetnoj osi 2 Drugog poziva prekograničnog IPA programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020“.

-Projekat Vud ki ( Wood Key)  je jedan od četiri projekta koje je Opština Herceg Novi  dobila na ovom poslednjem pozivu u IPA  što nas je učinilo najuspješnijim aplikantom na ovom pozivu. Na to smo jako ponosni i veoma zadovoljni što će u našoj opštini biti sprovedeni izuzetno značajni projekti i što će stići značajna sredstva. Ukupna vrijednost četiri projekta je oko 7 milona eura , a samo za Opštinu HN nešto manje od 2 miliona. Ovaj projekat je  po nekim parametrima  najuspješnije rangiran naš projekat na ovom pozivu. Vrijednost je  1.114.000  eura za sve partnere, a  Opštini HN predviđen je iznos od 186.000 eura –kazala je Kordić.

U okviru projekta sprovodiće se aktivnosti koje su vezane za primjenu i afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije.

-Ova oblast je izuzetno važna za našu Opštinu i cijelu Crnu Goru  jer jedan od bitnijih uslova u sklopu pregovora sa EU tiče se upravo pitanja ekologije i afirmacije i povećanja procentualnog korišćenja obnovljivih izvora energije. Konkretne aktivnosti vezane su za Sporstki centar Igalo, odnosno za uvođenje novih mjera i načina toplifikacije Sportske dvorane i to uvođenje toplotnog sistema putem gradnje kotlova koji rade na biomasu. Projekat je fokusiran i na promociju toplanskog preduzetništva i jedan  od ishoda biće zajednička strategija za razvoj i afirmaciju obnovljivih izvora energije- kazala je Kordić.

Po njenim riječima to je izuzetno važan dokument.  Hercegnovska opština, kako je rekla,  naročito manjka nekim od važnih strateških dokumenata i ovo je prosto način da se i kroz ovaj projekat izradi jedna takva studija, dokument koji je važan osnov i za dobijanje sredstva iz nekih budućih projekata kao i važan okvirni dokument  koji usmjerava samu opštinu i sve građane u adekvatnom i afirmativnom pravcu  koji se tiče ekologije i afirmacije obnovljivh izvora energije.

-Biće sprovedene i radionice koje su usmjerene na obrazovanje i informisanje i povećavanju svijeti o ovom aspektu. Sportska dvorana dobiće posebnu instalaciju , poseban kotao kao i smještajne kapacitete za odlaganje i smještanje peleta što će omogućiti hedan efikasniji , jeftiniji način zagrijevanja ovog prostora. Afirmiše se toplansko preduzetništvo. To je jedan model koji neće biti u potpunosti primjenjen kod nas jer je širi od onoga što mi sada radimo , ali je ovo način da se taj model prvo afirmiše . Njega prihvata većina zemalja EU i uveden je u praksu , a s druge strane sam rad ovog našeg postrojenja može biti dijelom organizovan kroz ovaj model na kojim se  projekat i zasniva. Riječ je o konceptu u kojem bez direktne investicije , budžetske investicije, javne institucije mogu obezbijediti grejne sisteme kojima se koristi biomasa ili drugi izvori energije na taj način što se skolpe ugovori sa dobavnjačima koji isporučuju cijelokupno infrastrukturnu investiciju, održavanje kao i obezbjeđivanje goriva za određeni broj godina. Institucija koja je korisnik ovakve usluge plaća te usluge i nakon isteka ugovora cjelokupno  postrojenje prelazi u vlasništvo te institucije koja može nastaviti ugovorni odnos sa snabdijevačem za mnogo manju cijenu koja je umanjena za cijenu investicije. Pošto naša infrastrukturna investicija se obezbijeđuje iz sredstva EU , taj dio modela nam u ovom slučaju nije potreban , ali kao model jeste bitan da bude kroz ovaj projekat promovisan –kazala je Kordić.  

Ivan Otović je rekao da Evropska Unija učestvuje sa oko 85% , a da projekat traje 24 mjeseca. Pored  dubrovačke Kancelarije za regionalni razvoj tu su i Karlovačka županija,  regionalna agencija Unsko-Sanskog kantona iz BiH,  Bihać i Herceg Novi.

-Uradiće se zamjena tri kotla na biomasu Sportskog centra Igalo, u Bihaću i Karlovcu. Radiće se promocija toplanskog modela preduzetništva u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori. U Hrvatskoj će odraditi promociju za druge dvije zemlje s obzirom da imaju više iskustva. Veoma je značajno da će projekat imati za zadatak obnovljive izvore energije , a biće organizovane online radionice zbog KOVID19 –kazao je Otović i istakao da će te poslove pratiti i infrastruktura za rad kotlova a biće uređen prostor za skladištenje peleta. Izradiće se strateški regionalni  dokument o korištenju obnovljivih izvora energije, promocija toplanskog preduzetništva , ugovor o snabdijevanju toplotnom energijom Sportskog centra.

Savo Morović iz Sportskog centra se zahvalio predstavnicima Kancelarije za međunarodnu saradnju što je dvorana u Igalu dio projekta i istakao da je riječ o ekološki prihvatljivom i ekonomski isplativom sistemu grijanja.

Tags

Povezane Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
Close