Економија

ЗА ЗАМРЗАВАЊЕ ОТПЛАТЕ КРЕДИТА ОБАВИЈЕСТИ БАНКУ

Грађани који желе да замрзну отплату кредита на три мјесеца треба да обавијесте своју банку електронским путем или у писаној форми, наводи у одлуци Централне банке која је синоћ објављена у Службеном листу Црне Горе.

Банке су дужне да обавјештење о праву на мораторијум објаве на својим интернет страницама најкасније до 30. марта, како би сви корисници били правовремено обавијештени.

– Корисник кредита који жели да оствари право на мораторијум дужан је да електронским путем достави банци обавјештење да прихвата мораторијум, а ако то није у могућности дужан је да обавјештење достави банци у писаној форми. Банка је дужна да, најкасније у року од пет радних дана од дана пријема обавјештења, обезбиједи спровођење мораторијума”.

Обавјештење да прихвата мораторијум корисник кредита доставља и послодавцу или другим лицама преко којег се обавља отплата кредита.

-За вријеме трајања мораторијума банка не смије обрачунавати затезну камату на доспјела неизмирена потраживања по кредиту, неће покретати поступак извршења, односно принудне наплате нити предузимати друге правне радње са циљем наплате потраживања, неће вршити обрачун дана кашњења, ни рекласификацију кредита у нижу класификациону групу”. .

За кориснике кредита којима се уведе мораторијум рок отплате кредита продужава се за период трајања мораторијума, с тим да мораторијум може трајати најдуже до престанка важења ове одлуке.

О увођењу мораторијума није обавезно сачињавати анекс уговора о кредиту.

“Банке су дужне да о обавјештење о праву на мораторијум објаве на својим интернет страницама најкасније до 30. марта 2020. године, чиме ће се сматрати да је обавјештење достављено свим корисницима кредита”, наводе из ЦБЦГ.

ФОТО: БАНКАР.РС

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close